Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ključna pitanje bez odgovora

Vlada čeka odgovor štrajkaša na novu ponudu, a Plenković tvrdi: ''Situacija jest izvanredna. Jer je bolje nego što je bilo prije''

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix Sjednica GSV-a - 23 Sjednica GSV-a - 23 Foto: Dragan Matic/Cropix Sjednica GSV-a - 22 Sjednica GSV-a - 22 Foto: Dragan Matic/Cropix Sjednica GSV-a - 21 Sjednica GSV-a - 21 Foto: Dragan Matic/Cropix +19 Sjednica GSV-a - 20 Galerija 1/24 >>
Puno smo truda uložili da budemo u poziciji nego sad koja jest izvanredna - jer je bolja nego prije, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Prijedlog zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te program Europskog socijalnog fonda plus za razdoblje od 2021. do 2027. predstavljeni su na 256. sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) na kojoj su sudjelovali i premijer Andrej Plenković te velik broj ministara.

''Zajedno sa sindikatima 5. lipnja dogovorili smo isplatu privremenog dodatka na plaću svim službenicima u javnim i državnim službama nakon čega je potpisan memorandum. Cilj te mjere bio je premostiti razdoblje do novog Zakona o plaćama s obzirom na inflaciju i situaciju'', podsjetio je Plenković na početku sjednice GSV-a.

Andrej Plenković Sjednica GSV-a - 23 (Foto: Dragan Matic/Cropix)

''Ovo je jedinstven potez, nikad takvog nije bilo''

''Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo, i imao je neke ključne korake. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi. Našli smo sredstva za rješenje i došli smo do njega zajednički. Zahvaljujem svima koji su podržali ovo rješenje jer je obuhvatilo 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi. Pritom smo dogovorili regres od 300 eura'', istaknuo je premijer.

Također je istaknuo da inflacija već sedam mjeseci za redom usporava i u lipnju je iznosila 7,6 posto, a opetovao je i ekstenzivno sve što je Vlada dosad radila te zaključio: ''Puno smo truda uložili da budemo u situaciji u kojoj smo sada. Situacija jest izvaredna. Za ove koji govore da je izvanredna. Je, jer je bolje nego što je bilo prije.''

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je pri predstavljanju zakona o plaćama rekao da predstavlja jedan od najvećih reformskih procesa u području javne uprave u posljednjih 30 godina. Cilj je standardizirati plaće u javnom sektoru na održiv način za više od 230.000 službenika čija se plaća isplaćuje iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Hrvatskoj Stiglo nevrijeme FOTO Nova runda oluje nad središnjom Hrvatskom: Munje parale nebo, snažan pljusak u Zagrebu

Osmi tjedan teče, pravosuđe stoji

U međuvremenu, štrajk u pravosuđu ušao je u osmi tjedan, a kraj mu se ne nazire. Štoviše, mogli bi uslijediti i novi nakon svojevrsnog upozorenja koje je Vladi uputio Sindikat policije.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave najavljena je nova ponuda u vidu 12-postotnog povećanja plaća službenika u pravosudnim tijelima s isplatom u kolovozu, uz druga najavljena povećanja i mogućnost povlačenja Vladine odluke o neplaćanju dana provedenih u štrajku, a Vlada odgovor očekuje do kraja tjedna.

Pročitajte i ovo Potres Turska 5,5 po Richteru Jak potres pogodio Tursku: "Bio je silovit, dugo je trajalo"

Plinska afera nije iščeznula, iako je vladajuća većina na izvanrednoj sjednici Sabora u nedjelju odbila oporbene zahtjeve.

Slavonija se muči s afričkom svinjskom kugom, a, kao i velik dio Hrvatske, neće se tako brzo oporaviti od razornog nevremena koje je prošli tjedan poharalo zemlju i nešto je na što se treba pripremiti i za ubuduće.

Klimatska kriza ozbiljno je i složeno pitanje, a sustav ranog upozoravanja, kao komadić u mozaiku, trebao bi proraditi tek u kolovozu. 

Sve to je samo dio problema s kojim se bore građani, od kojih mnogi tek trebaju dočekati pravu pomoć.

Andrej Plenković Sjednica GSV-a - 12 (Foto: Dragan Matic/Cropix)

Premijer samo formalno i reprizno

Na kakavim rješenjima radi Vlada, novinari nisu uspjeli doznati jer premijer Andrej Plenković, kao ni dan ranije, nije osim formalnog uvodnog dijela govorio niti se pojavio pred novinarima.

Odgovore na pitanja što ako Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLN) ne prihvati novu ponudu iz Ministarstva pravsuđa i uprave te tko će snositi odgovornost vezano uz plinsku aferu, novinari su pokušali doznati barem od ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, kojeg su iz Vlade poslali pred novinare, ali bezuspješno.

O plinskoj aferi i dalje se prikuplja informacije, a kad je riječ o štrajku u pravosuđu podsjetio je, kao što je dan ranije rekao ministar Malenica za Dnevnik Nove TV, da je ponuda sindikatu upućena i čeka se odgovor, a jedna od mogućnosti je da će Vlada povući odluku o neplaćenim danima u štrajku.

Što se tiče stupanja na snagu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama, kazao je da sko se uzme najniži koeficijent, cilj je da se poveća za 40 posto uredbom, isto tako i ostali koeficijenti: ''Plan je da zakon bude izglasan u listopadu da imamo dovoljno vremena za uredbe da plaća za siječanj ide po novom zakonu.''

''Neprihvatljivo nam je da Zakon stupi na snagu s 1. siječnja, a da se prethodno ne usuglase dokumenti koji ga prate'', istaknuo je prvi čovjek Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji je podsjetio i da su sindikati skeptično po pitanju prijedlog ocjenjivanja rada zaposlenih, posebno u sektoru zdravstva i školstva, a zbog bojazni i sumnji u objektivnost nadređenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene