Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo nevrijeme

FOTO Nova runda oluje nad središnjom Hrvatskom: Munje parale nebo, snažan pljusak u Zagrebu

Nevrijeme u Hrvatskoj
Nevrijeme u Hrvatskoj Screenshot/Windy.com
Aktualno Galerija Posljedica olujnog nevremena u Dramlju - 2 Posljedica olujnog nevremena u Dramlju - 2 Foto: Goran Kovacic/Pixsell Ilustracija Ilustracija Foto: Ivana Nobilo / CROPIX / DNEVNIK.hr Oblaci iznad Zagreba Oblaci iznad Zagreba Foto: Ivana Nobilo / CROPIX Meteoalarm za 25. srpnja 2023. godine Meteoalarm za 25. srpnja 2023. godine Foto: DHMZ +10 Olujni oblaci nad Rijekom - 1 Galerija 1/15 >>
U Hrvatskoj i susjednim zemljama zbrajaju se štete nakon posljednje oluje. Kiša nije prestala padati ni tijekom utorka.

 

  • zbrajaju se štete nakon posljednje oluje

  • meteorolozi i dalje upozoravaju na oprez

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:25 Jak pljusak i snažan vjetar pogodili su Zagreb. Na nevrijeme je ranije upozorila i Civilna zaštita. Oluja se seli prema Varaždinu i Koprivnici.

22:15 Nakon 22 sata u Hrvatskoj se ponovno čuju gromovi. Manja oluja stigla je sa zapada u središnji dio zemlje. DHMZ još uvijek drži upaljen narančasti meteoalarm za veći dio Hrvatske, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

17:56 Nakon više od tjedan dana bez struje stradala područja u Slavoniji u srijedu bi trebala dobiti struju. Stradalim građanima pomažu i djeca koja prodaju svoje igračke te zatim doniraju novac. 

17:50 Poginuo je radnik koji je otklanjao kvar na elektroenergetskoj mreži nakon što je veliko nevrijeme pogodilo sjeverni dio Bosne i Hercegovine, objavila je u utorak policija. 

17:49 Oluja je noćas zahvatila i područje Kvarnera. Prvo je počelo jako grmljavinsko nevrijeme, a nakon toga pala je tuča veličine oraha koja je trajala nekoliko minuta. 

17:45 Upozorenje za grmljavinsko nevrijeme još uvijek je na snazi. Svi strepe i pripremaju se za novu oluju, no, srećom, zasad je vrijeme još uvijek mirno. Kakva je situacija na terenu, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. 

17:21 "Hvala svima koji ulažu trud i napore da zajedničkim snagama pomognemo i olakšamo našoj Slavoniji", poručio je ministar obrane Mario Banožić tijekom obilaska mjesta koja se i dalje suočavaju s posljedicama nevremena i 270 pripadnika Hrvatske vojske na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

17:02 Dvije hrvatske regije - zagrebačka i osječka, više nisu u opasnosti od iznimnog nevremena, no i dalje se u kontinentalnoj Hrvatskoj može očekivati grmljavina praćena olujnim vjetrom, mjestimice i tučom.

I u priobalju su narančasta upozorenja, a osim za grmljavinu i vjetar, vrijede i za visoke temperature. Tijekom jutra u nekim dijelovima već je bilo problema - u Zagorju je kratko padala i tuča, a Grad Varaždin izdao je posebno upozorenje svojim građanima.

"I narančasto upozorenje Meteoalarma znači da je vrijeme potencijalno opasno i, s obzirom na to da je atmosfera nestabilna i da će to biti i idućih sati, to ne znači da se, ako prognostičari to procijene, ne može ponovno podignuti na crvenu razinu", kazao je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

16:26 RiMeteo je na Facebooku objavio fotografiju superćelije koja je bila u noći iznad Rijeke.

16:01 IstraMet javlja da veliki olujni sustavi bujaju na moru. Upozoravaju da bi razvedravanje moglo zavarati ljude.

 

15:19 Nakon što je ranije u osječkoj i zagrebačkoj regiji na snazi bilo crveno upozorenje, DHMZ je objavio da je sada na snazi narančasto.

Nevrijeme u Hrvatskoj Meteoalarm za 25. srpnja 2023. godine (Foto: DHMZ)

15:04 Nevrijeme s tučom veličine oraha zahvatilo je nešto nakon dva sata sinoć zapadni dio Crikvenice, te nanijelo štetu na automobilima i kućama. Zbraja se šteta kako bi se utvrdilo ima li uvjeta za proglašenje elementarne nepogode.

Nevrijeme je najviše štete izazvalo na području Dramlja i Jadranova. Zbog tuče koja je padala tek desetak minuta oštećeno je više automobila, fasada kuća i krovova. Samu Crikvenicu oluja je ovog puta zaobišla.

Nevrijeme s tučom zahvatilo je otprilike u isto vrijeme i sjeverni dio otoka Krka, posebno Omišalj. I tu je oštećeno desetak automobila, razbijena su im stakla i oštećene karoserije. Oštećene su i kuće, kao i fasada zgrade dječjeg vrtića. Tako se i u Općini Omišalj prikupljaju podaci o nastalim štetama.

KB Sveti Duh odgodio operacije

14:44 Zagrebačka Klinička bolnica Sveti Duh je na 24 sata obustavila zakazane operacije zbog snažnog nevremena.

14:31 U ponedjeljak navečer nezapamćeno nevrijeme s tučom pogodilo je Italiju, a na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje pokazuju o kakvim je komadima leda bilo riječ.

13:56 Zapadni dijelovi Slovenije i celjsko područje na istoku zemlje najviše su stradali u nevremenu koje je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro pogodilo Sloveniju, a slovenska vlada najavila je hitne mjere.

13:19 Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić proglasio je prirodnu nepogodu zbog tuče i orkanskog vjetra koji su pogodili to područje.

Nepogoda zbog tuče proglašena je na području Bjelovara i općina Severin, Šandrovac i Velika Pisanica, dok je na području grada Garešnice te općina Ivanska i Veliki Grđevac nepogoda proglašena i zbog olujnog i orkanskog vjetra.

Stanovnici pretrpljenu štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana od dana proglašenja nepogode općinskim i gradskim povjerenstvima.

13:03 Ravnateljstvo civilne zaštite upozorilo je da se velika oluja kreće iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i da će nastaviti na sjeveroistok.

12:40 Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO) upozorila je na mogućnost nevremena.

"Posvuda u Sloveniji još uvijek postoji povećana vjerojatnost lokalnih nevremena, koja će najčešća biti kasno poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći na srijedu. Očekujemo pljuskove, jake udare vjetra i lokalnu tuču. Istovremeno će biti moguće bujične poplave", objavljeno je na Twitteru.

Atmosfera i dalje ključa

12:31 DHMZ je na Twitteru objavio da atmosfera i dalje ključa.

12:05 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da se veliki olujni sustav kreće prema Hrvatskoj i da će najprije stići do Istre, a zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve. Lokalno će biti grmljavinskog nevremena uz obilniju oborinu, prolazno olujan vjetar i tuču.

U osječkoj i zagrebačkoj regiji zbog grmljavinskog nevremena na snazi je crveno upozorenje Meteoalarma, a iz istog je razloga u karlovačkoj, gospićkoj i riječkoj regiji na snazi narančasto upozorenje.

U splitskoj i dubrovačkoj regiji na snazi je žuti meteoalarm zbog opasnosti od visoke temperature. U ostalim dijelovima Hrvatske zbog jakog je vjetra na snazi žuto upozorenje.

11:30 DHMZ je izvijestio da u Varaždinu, Krapini i Križevcima pada kiša, sijeva i grmi. Grad Varaždin zbog nevremena je objavio upozorenje građanima.

Moguće poplave, olujni udari i tuča

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je da će vrijeme danas biti promjenljivo i vrlo nestabilno te da će u većem dijelu Hrvatske biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje bit će i olujnog nevremena, a najviše će sunčanih razdoblja biti u Dalmaciji.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti, bit će prolazno i olujnog vjetra. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 stupnjeva.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, kao i prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji Nevjerojatan prizor Jeste li vidjeli ovakvo što? Društvenim mrežama kruže snimke tuče u Sloveniji

Hrvatski autoklub izvijestio je da su kolnici mjestimice mokri i skliski, promet je pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima.

Zbog šumskog požara i vatrogasnih vozila na kolniku na Jadranskoj magistrali (DC8) na predjelu Mali Žali kod mjesta Brsečine vozi se otežano, odnosno jednim trakom uz policijsku regulaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene