Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJETSKI DAN ROMA

Plenković o osudi ustaškog režima: ''Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali...''

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Boris Milošević Boris Milošević Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Sjećanje ne znači živjeti u prošlosti, istaknuo je premijer Andrej Plenković sudjelujući na obilježavanju Svjetskog dana Roma, prigodom kojeg je u govoru istaknuo i važnost obrazovanja s naglaskom na zadržavanje djece u obrazovnom sustavu.

Prigodom Svjetskog dana Romakoji se obilježava 8. travnja, održava se međunarodna znanstvena konferencija ''Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze'', po završetku koje će se premijer Andrej Plenković sastati s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".

Plenković je i početkom godine povodom Noći muzeja bio u Romskom edukacijsko-kulturnom centru te je i tada istaknuo trend stalnog povećanja i izdvajanja za konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi, a na što je podsjetio i u današnjem prigodnom govoru.

Naglasio je da je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo te ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Plenković je u prigodnom govoru istaknuo važnost zajedničkih vrijednosti i poštivanja prava nacionalnih manjina kako bi se osjećali jednako i ostvarivali svoja prava.

Podsjetio je na operativni program za nacionalne manjine kazavši da su one odredile prioritete, a zajednički ih se prati kroz međuresornu suradnju u projektima koji su bitni da se unaprijedi suradnja s nacionalnim manjinama. Samo za Rome od 2016. godine izdvojeno je oko 50 milijuna kuna, kazao je i izrazio sreću i zadovoljstvo jer ''Romi imaju mjesto okupljanja, suradnje, njegovanja vlastite kulture i prepoznatljivost''.

No, podsjetio je i na zločine iz prošlosti počinjene prema Romima: ''Jako sam zadovoljan Romskim memorijalnim centrom Uštica kraj Jasenovca, on je rijedak, ako ne i jedini takvog tipa u Europi, kao i Zid boli. Podsjeća nas na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata... Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati.''

''Sjećanje ne znači živjeti u prošlosti... Sjećanje koje se ne pretvara u zlopamćenje je ljekovito. Takvo sjećanje ima sadašnjost i bistri pogled u budućnost, a ono se pročišćava i njeguje kroz odgoj, obrazovanje, obitelj i obrazovni sustav'', zaključio je premijer.

''Suprotno je Ustavu da netko uzdiže ili na bilo koji način obilježava režim koji je počinio zločine''

A samo dan ranije izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda Matko Raos na polaganju vijenaca i paljenju pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban izgovorio je da ''današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. travnja 1941.''. Ta je izjava izazvala zgražanje u dijelu javnosti, zbog čega se od Raosa naposljetku morala ograditi i Vlada.

Da je riječ o ''sramotnom istupu'', ponovio je jutros i potpredsjednik Vlade Boris Milošević u izjavi za medije te podsjetio da se ''Vlada ogradila od te izjave''. Sudionici današnjega skupa obići će Ušticu, u kojoj je stradalo najmanje 17.000 Roma, kazao je Milošević i poručio: ''Suprotno je Ustavu da netko uzdiže ili na bilo koji način obilježava režim koji je počinio takve zločine.''

Kazao je i da je Raos zloupotrijebio svoj status te najavio: ''Razgovarat ćemo da takve stvari ubuduće spriječimo.'' Naglasio je da jedna izjava ne može poništiti sve što Vlada radi, ali ipak je narušava.

No, što je sa sastankom koji se čeka već mjesecima, a vezano i uz zabranu ustaškog pozdrava? A ni ove godine neće biti jedinstvene kolone u Jasenovcu. Milošević nije želio iznositi detalje, već je samo kazao: ''Moj stav znate. Smatram da bi trebalo pooštriti pravne propise koji bi to regulirati, ali o tome kako to učiniti ćemo razgovarati.''

Nije dvojio da je i ''na njemu dio odgovornosti'' jer nije učinjeno dovoljno da se to pitanje stavi na dnevni red: ''Mislim da smo postigli određeni napredak i stavili smo operativne programe u Nacionalnom planu koji će se uskoro donijeti. To je proces koji ide. Nažalost, ne možemo to riješiti preko koljena.''

Pročitajte i ovo Svjetski dan Roma (Foto: Dnevnik.hr) Svjetski dan Roma Život bez struje, vode i asfalta njihova je svakodnevnica: Rade na obrazovanju, ali se i dalje boje diskriminacije
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Negiranje zločina dovodi do novih stradanja: Zašto Plenković još uvijek nije održao sastanak oko zabrane ustaškog pozdrava?

Plenković je u svojem prigodnom govoru podsjetio da povezanost Hrvatske i Indije, Roma i Hrvatske traje stoljećima - od prvog povijesnog traga o Romima na tlu Hrvatske u Dubrovniku u 14. stoljeću, Dubrovčana i drugih hrvatskih pomoraca u Indiji, gradišćanskoga Hrvata Filipa Vesdina i njegove sanskrtske gramatike krajem 18. stoljeća, grofa Ljudevita Draškovića, prvog hrvatskog romologa.

Dodao je tome i studij sanskrta u Zagrebu već gotovo 150 godina, studij indologije u Zagrebu već 60 godina, kao i studija romologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Kajtazi: Zadovoljstvo suradnjom s Vladom

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom rekavši da ni jedna Vlada do sada nije toliko učinila za položaj Roma u društvu.

U Hrvatskoj se od Roma prestalo raditi "posebne slučajeve", uvedene su konkretne politike za unaprjeđenje njihova položaja kroz redovne aktivnosti resornih ministarstva te se radi na izjednačavanju njihovih životnih prilika s ostalim građanima jer je bitno "izbrisati još uvijek ogromne razlike koje uvjetuju sve ono ružno što se događa".

Sudionike konferencije pozdravili su i indijski veleposlanik Raj Kumar Srivastava, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs, slovački zastupnik u Europskom parlamentu (EPP) Peter Pollak, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednice Saveza Roma Hrvatske "Kali Sara" Suzana Krčmar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene