Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagreb podržava sporazum iz Minska kojega su ciljevi za okončanje rata na istoku Ukrajine slični iskustvu mirne reintegracije u Hrvatskoj, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković o komentaru "niže razine" ruskog ministarstva vanjskih poslova.


U komentaru objavljenom u utorak, dan nakon što je premijer za posjeta Kijevu izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije te da iskustva mirne reintegracije istočne Slavonije 90-ih mogu biti korisna Ukrajini u povratu pobunjenih istočnih oblasti u rukama proruskih pobunjenika, ruski MVP je objavio da je zabrinut zbog te Plenkovićeve izjave.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković nakon privođenja više osoba zbog javnog poticanja na terorizam komentirao rad DORH-a, uputio im poruku Pacijent u COVID bolnici, ilustracija Cijepljenje kasni, virus bukti: Istočna Europa bori se s najvećim širenjem zaraze od početka pandemije, gotovo 20 milijuna zaraženih

U ruskom ministarstvu smatraju da će "nova paralelna struktura", radna skupina formirana pri hrvatskoj vladi za suradnju s Ukrajinom koja bi trebala prenositi hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, odvlačiti pozornost kijevskih vlasti s ispunjavanja obveza iz Minskog ugovora koji je za Rusiju temelj za rješavanje unutarukrajinske krize kojemu nema alternative.

Plenković je , međutim, rekao novinarima u srijedu kako hrvatska vlada podržava Sporazum iz Minska u 13. točaka.

"Kad usporedimo njegove ciljeve i sjetimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije postoji niz sličnosti", rekao je Plenković o sporazumu kojim su Rusija, Ukrajina uz Njemačku i Francusku dogovorile mjere za okončanje rata na istoku Ukrajine.

"Naša je poruka bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupirani teritorij i želi savjetodavnim putem pomoći da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Luhansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio točku", rekao je.

Za komentar ureda za informiranje i medije ruskog MVP-a Plenković je kazao da je "to samo priopćenje jednog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova".

Svoj službeni put u Ukrajinu ocijenio je "sadržajno fantastičnim", a "fantastičan je i gospodarski forum" za koji su izuzetan interes pokazali gospodarstvenici.

"Iznenadilo me je da je ova niža razina ministarstva vanjskih poslova Rusije napravila jedan amalgam. Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentiramo na neke druge teme", rekao je Plenković. Dodao je da na rusko priopćenje ne kani odgovoriti.

To je "niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cijela vlada", rekao je premijer.

Ustvrdivši da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio progon 250 tisuća Srba u operacijama 'Bljesak' i 'Oluja' ruski komentator rekao je kako bi umjesto besperspektivnih prijedloga o Ukrajini Zagreb trebao aktivnije rješavati problem prava Srba.

Na pitanje o već dvije godine upražnjenom veleposlaničkom mjestu u Moskvi Plenković je odgovorio da će doći na red do kraja godine.

"Tek smo tu četiri tjedna, a razgovaram s ministrom vanjskih poslova ne samo o Rusiji nego i o nizu drugih destinacija i bit ćete o tome pravodobno obaviješteni. Ako ću nešto napraviti brže od drugih to će biti teme koje se tiču vanjske politike, mislim da smo tu vrlo aktivni i artikulirani i pitanje veleposlanika doći će na red do kraja godine". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju