Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN UOČI OPĆEG SABORA

Plenković o Karamarku: ''On je bivši predsjednik stranke i nije izbačen iz HDZ-a...''

Vlada će nastojati osigurati novac u proračunu za povećanje naknada roditeljima djece s teškoćama u razvoju, s čijim će se predstavnicima naći sljedeći tjedan, najavio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon posjeta Državnoj vatrogasnoj intervencijskoj postrojbi u Divuljama u prigodi održavanja vježbe "Sigurnost 22".

Kako na terenu djeluju sve sposobnosti sastavnica domovinske sigurnosti u Hrvatskoj, provjerio je sam vrh izvršne vlasti, naime, premijer Andrej Plenković posjetio je Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama u prigodi održavanja vježbe "Sigurnost 22".

''Napravili smo ogromne iskorake proteklih godina za vatrogastvo'', istaknuo je Plenković u izjavi za medije nakon praćenja vježbe.

''Imamo snage kada, nažalost, zatreba da pomognemo i drugim zemljama... Činit ćemo to i dalje uz veliku zahvalnost našim vatrogascima i pripadnicima Civilne zaštite'', istaknuo je te odgovarao na pitanja novinara o nizu aktualnih tema dok se ispred mikrofona pod nogama premijera smjestio pripadnik jedne sasvim druge sile.

Andrej Plenković Mačka ispred premijera (Foto: DNEVNIK.hr)

Plenković je podsjetio da se sutra dovršavaju izbori u HDZ-u koji će održati Opći sabor, a upitan za program stranke, u kojemu se govori o ljubavi za sve je li to HDZ promijenio stav i sada daje podršku LGBT osobama, odvratio je: ''Ne znam gdje ste vidjeli ovo ljubav za sve''.

''HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti društva, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života, a to znači da je HDZ stranka desnog centra, uključiva, moderna i da ima poruku i za one koji su u drukčijim situacijama'', rekao je Plenković.

Potvrdio je da je pozvan i Tomislav Karamarko: ''On je bivši predsjednik stranke, član HDZ-a, nije izbačen, nije sam izašao, bio je pozvan i zadnji put, ne vidim tu ništa problematično''.

Najavio je da će podnijeti izvješće u radu u protekle četiri godine i dodao: ''HDZ je među rijetkim strankama koja je održala ne samo povjerenje građana, već mogućnost da više od tri desetljeća rješava ključna pitanja u hrvatskom društvu i to temeljem vrijednosti, mjera i politika koje su učinkovite i korisne. Mi smo nerijetko morali djelovati suprotno temeljnoj filozofiji HDZ-a kao političke stranke. Mi smo za socijalno-tržišno gospodarstvo i da država bude što manje prisutna, drugo je odgovornost pojedinca i treće - sloboda poduzetnika. No, okolnosti su bile takve da smo više puta morali intervencionistički reagirati''.

Upitan za izbore u Splitu, Plenković je rekao da je kandidat HDZ-a Zoran Đogaš sjajan kandidat i da se stavio na raspolaganje građanima Splita za preuzimanje odgovornosti za grad: ''On je ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost u drugom najvećem gradu Hrvatske''.

''Split je jedna od rijetkih fusnota, gdje je većina srušila sama sebe. To je poruka da se rugate onima koji su vam dali povjerenje prije godinu dana. Đogaš ima potporu HDZ-a, ali i puno širu potporu Splićanki i Splićana'', zaključio je Plenković, koji se osvrnuo i na ekonomsku situaciju opetovavši da će Hrvatska članstvo u eurozoni biti u prilici da ima niže kamate nego što je imala dosad.

Upitan za očekivanja od turističke sezone, istaknuo je da su procjene sjajne i da je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila Vladu da su dolasci već sada 100 posto bolji nego što su bili lani: ''Sve pokazuje da će sve biti dobro i mislim da ćemo biti blizu rekordne 2019. godine, a bolji od 2021.''.

Odgovarajući na pitanje što je s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju koji već godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta, kazao je da je razgovarao s državnom tajnicom središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak prime predstavnike roditelja.

''Mi smo učinili ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. A što se tiče potpora roditeljima djece s invaliditetom, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni, nego što su išli bilo gdje drugo'', poručio je Plenković te se osvrnuo i na Zakon o referendumu: ''Mi želimo regulirati kvalitetno referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, da se prije prikupljanja potpisa uopće utvrdi je li pitanje u skladu s Ustavom''.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović OŠTRO OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA Milanović opleo po Plenkoviću i državnoj odvjetnici, nije zaobišao ni Banožića: "On je dvorska luda!"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković o optužnici protiv pilota: "Ovo nije politika suradnje, nego provokacija"

Dužnosnici su pratili prijenos s lokacija vježbe, a istovremeno će biti postavljen taktičko-tehnički zbor s prikazom opreme kojom vatrogasci i pripadnici MORH-a raspolažu u ovoj sezoni.

Vježba traje već drugi dan, a cilj joj je provjera funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti (SUDOS), vatrogasnih postrojbi i Operativnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar na otvorenom prostoru i druge vrste ugroza kroz uvježbavanje i provjeru operativnih sposobnosti i suradnju pripadnika vatrogasnih postrojbi Hrvatske i Slovenije.

Vježbom se provjerava i operativna sposobnost pripadnika vatrogasnih postrojbi na intervencijama tehničkog tipa (prometna nesreća i spašavanje u prometu i radovi te spašavanja na vodi i pod vodom), kao i funkcionalnost novoizrađenih standardnih operativnih postupaka i novouvedenih sredstava komunikacije.

Plenković će kasnije u Šibeniku sudjelovati na svečanom otvorenju Veteranskog centra Šibenik, a uz njega su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene