Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o optužnici protiv pilota: "Ovo nije politika suradnje, nego provokacija"

Vlada je u četvrtak održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o pomoći za ublažavanje posljedica tuče u šest županija. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na srpsku optužnicu protiv hrvatskih pilota, kao i na slučaj sankcija SAD-a Marinku Čavari.

Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković komentirao je srpsku optužnicu protiv hrvatskih pilota, koju je nazvao neprihvatljivom. 

Sve zamolnice koje dođu iz Srbije Vlada će odbiti, najavio je. Pitanje suradnje u pogledu sukoba nadležnosti procesuiranja ratnih zločina uvršteno je u pitanje pregovora dviju zemalja. Podsjetio je da je 2018. godine uspostavljeno Povjerenstvo koje treba sklopiti međudržavni ugovor, održana su tri sastanka, no unatoč inicijativama Hrvatske za nastavkom rada, došlo je do toga da Srbija nije pokazala interes za tu temu.

"Imamo mehanizme za zaštitu hrvatskih pilota", dodao je predsjednik Vlade.

"Procesuiranje počinitelja da, ali ne na ovakav način", naglasio je premijer te istaknuo kako se radi o provokaciji, a ne o pokušaju rješavanja problema.

Druga tema na koju se osvrnuo su SAD-ove sankcija protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH i dužnosnika HDZ-a. 

"SAD jesu partner Hrvatske, ali postoje situacije u kojima imamo različite stavove i to smo jasno kazali", rekao je Plenković. 

"Izrazili smo neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda. Dovodi se u pitanje odluka Ministarstva financija, budući da on nema ni imovine ni ništa u SAD-u. Ne znam koji je cilj ovakve sankcije. SAD je hrvatski partner i saveznik, ali postoje situacije u kojima imamo različite stavove i to smo jasno prenijeli. Dobro je da je State Department jučer jasno rekao da je BiH država s tri konstitutivna naroda i vjerujem da će se to pitanje razjasniti", kazao je premijer.

Premijer se osvrnuo na smanjenje limit za marže na goriva sa 75 na 65 lipa, za plavi dizel na 50.

Predstavljene su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se tiče korisnika obiteljskih mirovina. Premijer je najavio podizanje najnižih mirovina.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić govorio je o izmjenama Parničnog postupka, u dijelu u kojem se uvode točno precizirani rokovi.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je rezultate obnove potresom razrušenih područja. Prema njegovim riječima, izrađen je 3981 elaborat za obnovu. Obnovljeno 2699 obiteljskih kuća, a 887 kuća obnovljeno je u procesu samoobnove.

Ukupno je obnovljeno 3586 obiteljskih kuća. Na području Banovine ukupno je ugovoreno radova u iznosu većem od 850 milijuna kuna, naveo je Medved.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o osiguravanju naknade za štete koje su vlasnicima građevina, opreme i poljoprivrednih objekata uzrokovale u šest županija pogođenih tučom, kao i velike štete u poljoprivredi te na lokalnim cestama. Sredstva će se raspodijeliti proporcionalno nastaloj šteti na račune županija, a županije će nadležnim ministarstvima dostaviti iznose nastalih šteta te popis oštećenika. Radi se o 54 milijuna kuna pomoći.

Vučković se osvrnula i na zaštitu životinja koje lutaju bez nadzora, uz napomenu kako se to regulira u jedinicama lokalne samouprave, pa će im se osigurati dodatna sredstva u sklopu programa vrijednog tri milijuna kuna, kako bi se učinkovitije zaštitile oduzete, zanemarene i lutajuće životinje.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić govorio je o kolektivnim ugovorima sa zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Predložio je pokretanje pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora te imenovanje pregovaračkih odbora, što je Vlada prihvatila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ISKORISTIT ĆEMO SVE MEHANIZME" Plenković objasnio zašto je kasnio na sjednicu Vlade: "Došli smo sa sastanka koji smo održali s pilotima..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI MINISTRI pred novinarima Vlada na pučini: ''Velika je bura na moru, a mi smo jedan mali čamac''

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da se dogovora nabava američkih helikoptera za izvidničko djelovanje. Nabava raketa Hydra planira se provesti u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama od 6 milijuna i 182 tisuće američkih dolara. 

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na novi Akcijski plan o sprječavanju pranja novca. 

Državni tajnik Josip Salapić predložio je usvajanje izvješća pučke pravobraniteljice. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene