Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP)

Premijer Andrej Plenković komentirao je stanje u Vladi kazavši kako među partnerima vlada suradnja.


"Izgradili smo povjerenje, formirali smo stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu, imamo kontinuiran dijalog. Ne vidim u čemu bi mogli biti problemi. Vlada je zajednička. Sve prijepore ćemo rješavati na vrijeme i u dijalogu. S ovim iskustvom, koje smo posljednjih nekoliko tjedana uložili u postizanje međusobnog dijaloga, postići ćemo stabilnost institucija i države", rekao je Plenković.

Komentirajući negodovanje pojedinaca zbog imenovanja Nine Obuljen Koržinek novom ministricom kulture, premijer je ponovio da je izbor ministara bio isključivo njegov izbor. "Dobio sam povjerenje predsjednice za sastav Vlade. Svatko ima pravo izraziti svoj stav, a on se može, izraziti i prosvjedom. Ovo je jedna nova politička situacija. Hasanbegović će biti zastupnik u Saboru, imat će svoj prostor za djelovanje. Ne vidim o čemu treba raditi temu i nastavak priče. On i ja imamo normalan, kulturan, kvalitetan dijalog i ne vidim gdje bi mogao biti problem", kazao je Plenković.

Dotaknuo se i smanjenja PDV-a, odnosno Vladine porezne reforme. Premijer je rekao da je intencija nove Vlade pristupiti cjelovitoj poreznoj reformi, koja ima dva glavna cilja - rasterećenje gospodarstva i poduzetnika i veći ostatak novca od dohotka hrvatskim građanima. Da bi se ona provela, potrebno je promijeniti i donijeti niz zakonskih prijedloga, za koje će biti potrebne i rasprave u Saboru, kao i javne rasprave, objasnio je Plenković. "Neke bi promjene na snagu trebale stupiti početkom godine, neke poslije", kazao je Plenković.

"Vlada će imati jednu jedinstvenu politiku. Imamo četiri doktora ekonomske znanosti, Martinu Dalić, Zdravka Marića, Gorana Marića i Tomislava Ćorića. Oni su pravi forte HDZ-ove i Mostove Vlade i siguran sam da će oni provoditi politiku Vlade", rekao je Plenković.

''98% manje migranata prolazi zapadnobalkanskom rutom''

Što se tiče slovenskoga podizanja ograde na granici s Hrvatskom, premijer je rekao da je u protekla dva dana u Bruxellesu razgovarao na temu migracija, što je kapitalna tema svih članica Europske unije."Ideja je pokušati riješiti problem na njezinu izvorištu, na Srednjem istoku i zemljama Afrike, jer tamo i dolazi do migracijskoga vala. Susreo sam se s Cerarom, dotaknuli smo tu temu, ali nismo ulazili dublje. Dogovorili smo se da će naši suradnici dogovoriti najprimjereniji trenutak za sastanak. Očekujem da Republika Hrvatska pridonese zaštiti vanjske granice Europske unije. Nastojat ćemo naći mehanizme koji će zaštititi naše granice, ali uz kontroliranje migrantskoga vala", rekao je Plenković, otkrivši podatak da je broj ljudi koji se kreću zapadnobalkanskom rutom, u odnosu na proteklu godinu čak 98 posto manji. "Dramatičnoga priljeva nema", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na Aquaticu u Karlovcu, čijem je svečanom otvorenju nazočio. Plenković je izrazio zadovoljstvo što se investicija vrijedna skoro 37 milijuna kuna realizirala uz 98-postotno financiranje europskoga proračuna. "Ovo je dobar primjer našeg članstva u Europskoj uniji, našeg kvalitetnog rada i na razini države i županije. Obogatila je kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca, pa će Aquatica biti referentna točka Hrvatske, Karlovačke županije i grada Karlovca", poručio je premijer.