Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Andrej Plenković u Osijeku je komentirao razvoj situacije o pregovorima Vlade i sindikata. Osvrnuo se i na izjavu ministra financija Zdravka Marića - ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade, nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću - koja je izazvala brojne negativne reakcije.


"Jako puno ljudi koji govore o sustavu plaća jako malo zna i o kolektivnom pregovaranju, i o tome što čini plaću, i kako se dogovaraju vlada i socijalni partneri. To je moja opaska.

Vezani članci Poskupljenje plina - 1 Vlada će pomoći u borbi s poskupljenjem plina: Plenković otkrio kakve mjere spremaju Andrej Plenković Plenković uhićene pozvao na kavu, a iako tvrdi da Milanovića nije gledao: ''Mislio sam da to govori ruski dužnosnik''

Ministar Marić rekao je da Vlada pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih i sa sindikatima javnih službi. Sa sindikatima državnih službi postignut je okvirni dogovor 2+2+2 kroz iduću godinu, dodatno povećanje za 6,12 posto - što će dovesti do kumulativnog povećanja plaća državnih službenika za 18,3 posto u mandatu naše Vlade. Dio paketa je povećanje božićnice, regresa, dara za djecu i otpremnine - paket koji su sindikati državnih službenika prihvatili'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je da su iste pregovore vodili i s predstavnicima sindikata javnih službi i da su svi, osim onih u sustavu obrazovanja, prihvatili ponudu.

Objasnio Marićevu izjavu za Novu TV

''Ministar Marić je kazao - ako 4 sindikata iz prosvjete i visokog obrazovanja ne prihvate ovu ponudu, onda, s obzirom na njihovu brojnost, u odnosu na ovih 7 sindikata, imaju više od 50 posto glasova. Onda nemamo mandat da potpišemo Temeljni kolektivni ugovor s ovim aranžmanom. To je sve što je on rekao'', prenosi N1.

''Nije on rekao da se ono što se ispregovara, ako sindikati državnih službi potpišu, ne može primjenjivati na javne. Ali oni još nisu potpisali, Vlada je donijela odluku, oni su je parafirali. Zato interpretacije o skandaloznoj izjavi nisu dobre. One utječu na referendumsko izjašnjavanje'', dodao je.

Rekao je da je on osobno ponudio predstavnicima sindikata, Sanji Šprem i Branimiru Mihalincu, bez gledanja papira i bez kalkulacije, povećanje od 2 posto odmah na plaću za rujan u listopadu, kao zalog dobre volje. ''Kazao sam da je to znak poštovanja. Sindikati su to lakonski odbili. Rekao sam - ovo vam dajem kao zalog naše odlučnosti da riješimo problem, i onda ćemo, kad dođemo u fazu proračuna, tražiti rješenje'', prepričao je. Zaključio je da su sindikati podigli kao pitanje, nešto o čemu se ne pregovara. ''Znači, imamo štrajk o temi koja u svojoj supstanci nije predmet pregovora između Vlade i sindikata. Nije došlo do zastoja u pregovorima, nego su sindikati samoinicijativno kazali - mi imamo problem s koeficijentom, ajmo ga baš sad riješiti, baš s vama, baš s vašom Vladom'', zaključio je Plenković.

Premijer smatra kako je frontalni štrajk ovahvih razmjera nelogičan i apsurdan. 

"Roditelji su jako frustrirani i mogu reći po broju poruka koje stižu nama sada i esktremno ljuti. Dakle, tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem problem kuda s djecom toliko dugo. Dakle, to više nije normalno. Ovo je sada došlo u fazu, ja sam to rekao jučer, imamo racionalno, razumno, ozbiljno, odgovorno, susretljivo - i iracionalno. Iracionalno je jedan sport u kojem nikad ne znate što će se dogoditi. I to moramo imati na umu. Dakle, ovdje imate Vladu koja povećava plaće konzistentno, pronalazi novac za ovo povećanje ne tako što se zadužuje, nego tako što odustaje od svog izbornog obećanja i već donesenog zakona da spusti opću stopu PDV-a za jedan postotni bod. Mi smo kreirali novac bez da se zadužimo.

I bilo bi dobro da svi u državi - a netko mora biti odgovoran za opću sliku, a mi jesmo - budu svjesni toga. Zato je ponuda koja je na stolu po meni ozbiljna, odgovorna, financijski izdašna. To nije mala ponuda. Ja molim bilo koga tko se bavi ovom temom da mi kaže koja je to Vlada i kada u svom mandatu povećala plaće za 23,1 posto. To nije mali novac, s obzirom na volumen. To je ono što očekujem i to je ono što se u ovom izjašnjavanju, pa i prezentaciji koja je bila dosta jednostrana u ovom procesu doživjelo kao nešto što nije dovoljni ili nešto što je bilo prije. Nije isto. Dakle, prije je bilo 2+2, bez 6", kazao je premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju