Ilustracija
Ilustracija Foto: PIXSELL/Armin Durgut

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy najavio je dodatnu financijsku potporu svoje vlade bosanskohercegovačkim oružanim snagama koje su godinama suočene s kroničnim manjkom novaca iz državnog proračuna.


U poruci objavljenoj na Twitteru veleposlanstva Sjedinjenih Država Michael Murphy čestitao je obljetnicu uspostave jedinstvenih oružanih snaga BiH nastalih 2006. godine spajanjem dotadašnjih entitetskih vojski.

Ta je integracija provedena uz snažan pritisak međunarodne zajednice, napose SAD-a, a BiH je dobila jedinstvenu vojsku koju čini oko deset tisuća profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika te oko pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve.

Marin Piletić Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom: ''Došlo je do šuma u komunikaciji''

Snajperist SDF-a cilja mete ISIS-a (Foto: AFP) Objavljeni detalji smrti vođe Islamske države: Raznio se samoubilačkim pojasem nakon što je opkoljen

Američki je veleposlanik istaknuo da nema zemlje koja je više od SAD-a uložila u potporu oružanim snagama BiH.

"Moja zemlja ponosna je na to. Danas sa zadovoljstvom mogu objaviti da ove godine Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 milijuna dolara za potporu oružanim snagama BiH", kazao je Murphy.

Proračun kojim raspolažu Ministarstvo obrane BiH i njezine oružane snage već godinama je na razini ispod 300 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 150 milijuna eura, i tim novcima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda bosanskih Srba odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njezino potpuno ukidanje, čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u, što je također stalna tema političkih prijepora u zemlji.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju