Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobili vojarne u dva grada

Snage EUFOR-a u BiH raspoređuju uz granicu sa Srbijom: "Odlučni smo održati sigurno okruženje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici vojnih snaga iz Europske unije koji su poslani kao pojačanje mirovnoj misiji u BiH bit će raspoređeni na sjeveru te zemlje i u blizini granice sa Srbijom, potvrđeno je u petak iz Ministarstva obrane BiH.

Kako su prenijeli lokalni mediji u tom su ministarstvu tijekom dana potpisali odluku kojom se zapovjedništvu EUFOR-a daju na uporabu vojarne oružanih snaga BiH u Prijedoru i Bijeljini.

U tim vojnim objektima trebalo bi biti stacionirano 500 vojnika iz europskih zemalja koji su poslani u BiH ranije tijekom ožujka zbog procjene da je sigurnosno stanje u toj zemlji pogoršano nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

"Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, srazmjerna je mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja", naveli su ranije iz glavnog stožera EUFOR-a u Sarajevu.

Ukupni kontingent vojnika koji djeluju u okviru operacije "Althea" na terenu je tako povećan na 1100.

U slučaju izbijanja većih izgreda ili ozbiljnije sigurnosne ugroze na terenu mogu računati na brzu potporu dodatnih 2500 vojnika koji čine stalnu pričuvu EUFOR-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izviđačka letjelica VIDEO U Zagrebu se srušio dron Tu-141? Pogledajte detalje o toj letjelici i kako izgleda lansiranje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Događaj koji je uznemirio mnoge Ukrajinsko veleposlanstvo o padu bespilotne letjelice: "Ne komentiramo to"

Prijedor je bio jedna od ključnih lokacija na kojoj je NATO rasporedio svoje snage u BiH kako bi osigurao provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma i tamo su bili uglavnom britanski vojnici no od okončanja misije SFOR-a 2004. godine njihova baza je rasformirana. Bijeljina je pak spadala u sektor kojega je osiguravala američka vojska.

Oba grada su na teritoriju koji administrativno pripada Republici Srpskoj, a Bijeljina je u blizini granice sa Srbijom.

Pripadnici EUFOR-a osim u glavnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva do sada su u drugim dijelovima zemlje bili raspoređeni uglavnom unutar malih promatračkih timova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene