Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

Svjetski uspjeh hrvatskog znanstvenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlična vijest stiže s Instituta Ruđer Bošković. Predstojnik Zavoda za fizičku kemiju, Aleksandar Sabljić, urednik je knjige Američkog kemijskog društva.

Američko kemijsko društvo objavilo je uredničku knjigu međunarodnog tima znanstvenika, među kojima je i predstojnik Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB) Aleksandar Sabljić, priopćeno je s IRB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ovo je darvinizam današnjice'' Znanstvenik i ekonomist objavio analizu: ''Napravili smo određeni iskorak, ali i dalje smo zarobljeni'' Slika nije dostupna Napad kod Teherana Ubijen otac iranskog nuklearnog programa, izrešetali ga u štićenom vozilu. Vlasti poručuju: "Ovo je čin terorizma, osvetit ćemo ga"

To je prvi put da je hrvatski znanstvenik jedan od urednika ugledne serije "ACS Symposium Series" u kojoj redovito objavljuju dobitnici Nobelovih nagrada, uključujući i ovogodišnjeg Nobelovca Williama E. Moernera. Također, Sabljić se u knjizi pojavljuje i kao autor tri priloga, dodaje se u priopćenju.

Autori knjige bave se procesima sorpcije odnosno prianjanja i razgradnje pesticida, s posebnim naglaskom na međusobne odnose kemikalija - tlo - okoliš.

Senzacionalno otkriće hrvatskog znanstvenika!

Pesticidi se najčešće koriste u poljoprivredi i hortikulturi kao sredstvo za zaštitu i prevenciju bolesti biljaka. Te poljoprivredne kemikalije predmet su povećanog zakonskog nadzora, pa su moderni pesticidi napredovali i postali sigurniji, učinkovitiji i specifični za određenu vrstu primjene.

Međutim, postojanost pesticida, njihova mogućnost prodiranja i širenja u sustave podzemnih i površinskih voda, kao i mogućnost utjecaja na druge organizme u tlu, razlog su izuzetno stroge zakonske kontrole proizvodnje, transporta, skladištenja i upotrebe pesticida.

Pri tome su sorpcija na tlu i biorazgradnja dominantni procesi koji određuju sudbinu i ekološki rizik od pesticida u okolišu, kaže se u priopćenju IRB-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene