Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Alarmantno stanje na istoku Hrvatske: Imaju li pacijenti primjerenu zdravstvenu zaštitu?

Osječka bolnica ostaje bez specijalista (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Osječka bolnica ostaje bez specijalista (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Osječka bolnica ostaje bez specijalista (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
U posljednjih pet godina osječku je bolnicu napustilo gotovo 70 liječnika specijalista. Velik je to gubitak za 800 tisuća hrvatskih građana koji gravitiraju KBC-u Osijek. Da je stanje alarmantno, upozorava i Hrvatska liječnička komora. Nameće se pitanje, imaju li pacijenti na istoku Hrvatske primjerenu zdravstvenu zaštitu.

S prvim danima nove godine osječka je bolnica ostala bez čak tri specijalista. Među njima je i Marinela Rosso, specijalistica otorinolaringologije. Nakon 20 godina rada bolnicu je zamijenila privatnom poliklinikom. "Na to me je navela neka opća situacija u bolnici. Neke stvari koje su mi se događale. Shvatila sam da nekako nisam više dio tog tima i odlučila se na ovaj težak korak", kaže prim.dr.sc. Rosso.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!"

Da je stanje s odlascima liječnika u Slavoniji alarmantno upozorava i Hrvatska liječnička komora. "HLK je kontaktirala sa vodstvom KBC-a Osijek, sa gradonačelnikom Vrkićem i sa rektorom Sveučilišta i uskoro ćemo izaći sa konkretnim planom kako riješiti taj problem", ističe dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK.

Do tada iskusne liječnike uprava bolnice nastoji zamijeniti mladima. "Nama je, istina, otišao određeni broj specijalista. Tako što se tiče specijalista imao manjak od 14. Ali moram naglasiti da u tom razdoblju imamo 33 mlada specijalizanta", kaže pomoćnica ravnatelja prof.dr.sc. Jasminka Milas Ahić iz KBC-a Osijek.

Uprava odbacuje mogućnost da će zbog nedostatka liječnika sa znanstvenim zvanjima osječka bolnica izgubiti status kliničkog bolničkog centra. "Nešto više od 500 liječnika je u KBC-u Osijek i od toga, što se specijalista tiče, više od polovice imaju znanstvene titule. Znači, ni po čemu nije ugrožen status KBC-a Osijek", kaže dr. Ahić.

Nisu ugroženi ni pacijenti, tvrde u osječkoj bolnici. Zadovoljan liječnik je i zadovoljan pacijent, no veliki su izazovi pred hrvatskim zdravstvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene