Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko pravosuđe

9131 neriješen slučaj stariji od 10 godina: Ako vam sudski postupak traje desetljećima možete tužiti državu

Državu mogu tužiti svi kojima sudski postupci traju desetljećima, a takvih je podosta jer je domaće pravosuđe poznato po svojoj sporosti. Tužbe su tim apsurdnije uzme li se u obzir i ta sporost i visina iznosa koji se mogu dobiti kao odšteta.

Obitelj Roberta Slijepčevića iz Zagreba već 22 godine strahuje hoće li ostati bez stana. Naime, toliko dugo Slijepčević je u sudskom sporu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

"Nakon što sam naslijedio stan, odnosno darovan stan od strane roditelja, pokrenuli su vlasnici kojima je konfiscirana imovina sudski proces i tražili su povrat", kaže Robert Slijepčević iz Zagreba. Uzelo mu je to i vrijeme i živce i novac pa samo čeka da agonija završi. No, sudskog pravorijeka još nema.

"U više navrata su doneseni različiti, kroz razne sudske procese su donesene razne odluke, temeljem kojih se još uvijek nije definiralo da li ćemo mi morati izaći iz stana, da li će taj stan biti vraćen nama u vlasništvo", kaže Slijepčević.

Odvjetnica Ines Margetić objašnjava da pravne mogućnosti još nisu iscrpljene.

"Gledajući unatrag kako je vođen postupak postoji velika mogućnost da se, ne prejudicirajući nikakvu odluku, da se postupak ponovno vrati i da se o istom predmetu ponovno raspravlja", rekla je odvjetnica Ines Margetić.

Robert je tek jedan od 9131 neriješenog slučaja koji su stari više od 10 godina. Prošle godine bilo ih je 29.445, riješeno ih je 69 posto, odnosno 20.314 predmeta. Suci o duljini postupaka ne žele govoriti i poručuju trend se polako mijenja.

Među onima koji još čekaju sudski epilog je Mato Jurišić koji je 12 godina po sudovima i bez mirovine.

"Pa zamislite kako se osjećam, možete li vi to... to ja mislim nitko ne može zamisliti", kaže Mato.

Mogao je, kaže Mato, birati hoće li hrvatsku ili BiH mirovinu, pa se prije 26 godina odlučio za hrvatsku. No, 14 i pol godina poslije Zavod za mirovinsko osiguranje odlučio je da on treba primati BiH mirovinu.

"Upravni sud, Visoki upravni sud, Vrhovni sud, Ustavni sud pišu da je to riješeno, nije riješeno kad mi ne daju pare", ističe Jurišić.

Tužbe, žalbe, presude i poništavanja rješenja Zavoda nije pomoglo.

"Evo sad sam na 25 mjesta poslao mailove, ne tražim da mi to riješe, samo da mi netko kaže šta da radim", dodaje Jurišić.

Zbog dugog postupka dobio je i dvije tužbe. Država mu je platila prvi put 3000, a drugi put 7600 kuna.

Na takve odštete, a ove godine ih je bilo 109, država je isplatila 735 tisuća kuna, u prosjeku 6750 kuna po slučaju.

Pučku pravobraniteljicu zabrinjava kad na presude čekaju osobe starije životne dobi.

"Mi smo preporučili Ministarstvu pravosuđa da se zakonskim izmjenama propiše da Ugovori o izdržavanju, jednako kao što su odluke koje se donose radi interesa djece, da Ugovori o uzdržavanju osoba starije životne dobi također budu postupci koji se vode po žurnom postupku", kaže Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

A oko 30 posto pritužbi građana na pravosuđe koje dobije, odnosi se, kaže, na duga suđenja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene