Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o stambenim kreditima

'Ako ne žele izazvati socijalne nemire banke se moraju solidarizirati s građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov prijedlog da država obveže banke na odgodu otplate stambenih kredita u 2009. nije danas dobio potporu saborske većine, koja smatra kako nema potrebe za državnim intervencionizmom, ali se s oporbom slaže da banke, s obzirom na veliku zaradu ranijih godina, imaju prostora i trebaju pomoći građanima.

'Nema potrebe za državnim intervencionizmom jer je riječ isključivo o ugovornom odnosu između poslovnih banaka i komintenata. Bankarski sektor treba prepustiti tržištu, ponuda novca će određivati kamatne stope', poručio je Goran Marić u ime Kluba HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika Slika nije dostupna Istražili smo 'Natprosječan profit banaka neprimjeren vremenu i situaciji'

Upozorava da bi prisiljavanje banaka na odgodu otplate kredita u pitanje dovelo stabilnost bankarskog sustava kao 'osnovnog preduvjeta stabilnosti države', budući da ima banaka koje to mogu i onih koje tu mjeru nisu u stanju provesti. No, Marić naglašava da za odgodu otplate anuiteta za stambene kredite banke već imaju zakonsku mogućnost, u okviru općih uvjeta poslovanja, ali i financijsku, s obzirom na njihov financijski potencijal i ostvarenu dobit ranijih godina.

'Banke imaju prostora izaći u susret onima koji ne mogu otplaćivati kredite'

Iznio je podatke da stambeni krediti čine tek 35 posto ukupnog kreditiranja hrvatskog stanovništva (u eurozoni to je 75 posto), da su banke u zadnjih devet godina na stambenim kreditima zaradile 10,5 milijardi kuna, ukupno na kamatama 23,6 milijardi kuna, što, istaknuo je, pokazuje da banke imaju prostora pomoći građanima.

'Banke imaju prostor da nađu načina kako, ili definanciranjem ili reprogramom, izaći u susret onima koji nisu u mogućnosti otplaćivati anuitete na stambeno zbrinjavanje', rekao je Marić, pozvavši banke da odustanu od deviznih klauzula na kredite te promjenjivih kamatnih stopa.

>> Što vam sve treba zapravo da dobijete kredit?

Da bi državni intervencionizam kakav predlaže SDP poljuljao povjerenje u sigurnost sustava smatra i Mile Horvat (SDSS), uvjeren da bi banke, uglavnom u stranom vlasništvu, u tom slučaju od države tražile naknadu štete. Ne vjeruje, pak, da su banke na bilo koji način spremne pomoći građanima, ističući kako bi banke po istom poslovnom moralu i principima trebale u Hrvatskoj poslovati kao što to čine u svojim matičnim državama.

Banke u vrijeme recesije moraju pomoći građanima

Iako podupiru SDP-ov prijedlog, oporbeni klubovi s vladajućima se slažu u tome da banke u vrijeme recesije trebaju pomoći građanima.

'Banke moraju u 2009., ako ne žele izazvati socijalne nemire, juriše na Vladine, a možda i bankarske institucije, naučiti poslovati s pozitivnom nulom', poručio je Damir Kajin (IDS), prozvavši banke da narušavaju suverenitet Hrvatske. "Što je ostalo od našeg suvereniteta kada ga mogu ugrožavati drugorazredne europske i svjetske banke", upitao je.

Da banke moraju biti spremne dijeliti sudbinu hrvatskih građana i gospodarstva smatra i Davor Bernardić (SDP), ističući da se bankarski sustav temelji na povjerenju, a da bez povjerenja nema ni poslovanja. 'Pitanje je je li na to spremna Vlada. Ako ne prihvati naš prijedlog, onda nije', rekao je.

Miljenko Dorić (HNS) kazao je kako SDP-ov prijedlog podupire jer je konkretan, za razliku od Vladinih antirecesijskih mjera koje je nazvao virtualnima. 'O tim se mjerama samo priča, o njima se sluša u kuloarima, ali nigdje nisu prihvaćene niti se primjenjuju', poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene