Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obveza prema EU

Ako do 2018. ne saniramo sve deponije plaćat ćemo milijunske kazne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 2018. godine Hrvatska mora sanirati sve deponije i ilegalna odlagališta otpada. Obveza je to koju od nas traži Europska unija.

U pregovorima s Europskom unijom, obvezali smo se da ćemo uspostaviti sustav gospodarenja otpadom. Jakuševac nije jedini problem koji moramo riješiti, a tog plana nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Slika nije dostupna Zmajlović u Umagu 'U sustavu gospodarenja otpadom moguće je udvostručiti broj radnih mjesta'

>> Prosvjed na Viškovu protiv odlagališta otpada

U Hrvatskoj je više od 400 ilegalnih deponija i manjih odlagališta, koja čekaju sanaciju. Iako još nemamo ni Centar za gospodarenje otpadom, u resornom su ministarstvu uvjereni da ćemo rokove ispuniti. U suprotnom ćemo, poput nekih europskih zemalja, plaćati milijunske kazne.

Do iduće godine moramo smanjiti količinu biotpada za 25%. Do 2015. početi s izdvajanjem prikupljenog smeća. A do 2018. sanirati sva ilegalna odlagališta otpada. Europski rokovi opasno cure. Hrvatska će plaćati milijunske penale, ne ispuni li ih.

'Mi ne znamo koliki su penali, jer se ocjenjuje više faktora, treba procijeniti što se penalizira, na kraju krajeva, i kakav tip nesaniranog odlagališta. Cijela Hrvatska je de facto problematična, situacija koju smo zatekli nimalo dobra. Problem je velik, ali nije pametno sanirati postojeće, dok se ne riješi pitanje kud ćemo s otpadom', rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okolišta.

Prosječan Hrvat na dan proizvede više od jednog kilograma komunalnog otpada. Godišnje 376 kilograma. No, i dalje manje od europskog prosjeka. Oni bace čak 502 kilograma.
Ali su za razliku od nas puno bolji gospodari otpadom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene