Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na vjerskom turizmu Italija na godinu zaradi oko pet milijardi eura. Hrvatska, na žalost, ne vodi takvu evidenciju. No to ne znači da vjerski turizam u nas ne postoji. Uzmemo li u obzir da je samo na blagdan Velike Gospe domaća marijanska svetišta posjetilo oko 800 tisuća hodočasnika, onda ta brojka nije zanemariva.


Posljednja provjera popisa putnika. Velečasni Tomislav Korov iz Župe Sv. Ćirila i Metoda Vinkovci, organizira ljetovanje za ministrante, no, nije to samo kupanje i sunčanje. 'Ima i jedan duhovni sadržaj, druženje, bolje upoznavanje. Kad se vratimo s ljetovanja bude toplija atmosfera u župi', rekao je Korov. No, to nije jedina spona između turizma i ovoga svećenika. 'Prije nego što sam postao svećenik, završio sam Ugostiteljsko turističku školu. Radio sam jedno vrijeme kao konobar', rekao je Korov.

Bolja promidžba vjerskog turizma

Vezani članci Policija u Beču, ilustracija Eksplozija raznijela dio zgrade, jedan čovjek je poginuo. Sumnja se na curenje plina Potres tijekom mise u Petrinji - 3 Dramatičan završetak mise u Petrinji: "Rekao sam vjernicima - idite u miru Božjem, a onda je počelo tresti"

Zaratilo se, a konobar je postao hrvatski branitelj. Nakon rata branitelj postaje svećenik. No, tu se velečasni Korov ne zaustavlja. Svoj neobičan životni put nastavlja magisterijem iz ekonomskih znanosti. Uže područje - vjerski turizam. 'Kad bi jednom kvalitetnijom i boljom promidžbom uvrstili i vjerski turizam u našu cjelokupnu ponudu vjerujem da bi to dosta pripomoglo', smatra Korov. Ako Beč ima svoj advent, zašto dalmatinski otoci ne bi imali svoj Uskrs ili baranjska seoska domaćinstva Božić.

Više vjere u turizmu

'Hvar ima križni put u Uskrsnom tjednu gdje se noćima ide od sela do sela. U tom preduskrsnom vremenu produžuje se turistička sezona', rekao je Korov. Računica je jednostavna, Hrvatska je katolička zemlja. Ako svaka od tri tisuće župa samo na jedno putovanje povede autobus vjernika, eto spasa za hrvatski turizam. Bit će i zemaljske, ali i duhovne zarade. 'Malo tko od vjernika katolika nije išao na hodočašće, jer to je u naravi čovjeka da putuje, a pogotovo na hodočasnička mjesta', rekao je Korov. Malo više vjere, zaključuje velečasni Korov, dobro bi došlo hrvatskom turizmu. Gost, turist, hodočasnik ne smije biti samo brojka, točnije euro na papiru.