Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna uprava podnijela žalbu

Sud mora u roku od dva dana donijeti odluku o dionicama koje je Slovenija oduzela Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agrokor je u utorak podnio žalbu na rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o oduzimanju dionica Mercatora. Iz uprave tvrde da agencija nije imala pravni temelj za tu odluku te da je odluka "neustavna, proizvoljna i nezakonita". Sud odluku mora donijeti u roku od 48 sati.

Agrokor je podnio žalbu na rješenje slovenske agencije (Javne agencije za varvstvo konkurence) o oduzimanju dionica Mercatora, u svrhu osiguranja provedbe nepravomoćnog rješenja agencije kojim je u rujnu s 53,9 milijuna eura kaznila Agrokor zbog neprijavljivanja koncentracije, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna Što će biti s Mercatorom? I Slovenci s pažnjom prate odlazak Ramljaka

"Na tu nepravomoćnu odluku Agrokor je još 8. studenoga agenciji podnio opsežno elaboriran zahtjev za sudsku zaštitu, no umjesto da taj zahtjev odmah proslijedi nadležnom sudu na odlučivanje, agencija to nije učinila više od mjesec dana, sve do 12. prosinca. Valja imati u vidu i to da je agencija rješenje o oduzimanju Agrokorovih dionica Mercatora donijela više od dva mjeseca nakon donošenja rješenja o prekršaju, što, jednako kao i neproslijeđivanje Agrokorovog zahtjeva sudu, ukazuje na kontinuirano kontroverzno ponašanje agencije u ovom postupku odnosno djelovanje koje je u suprotnosti s njezinim zakonskim ovlastima", dodaje se u priopćenju izvanredne uprave.

U žalbi kao ključni prigovor navode da agencija nije imala pravni temelj za izdavanje odluke o oduzimanju dionica zato što, kako navode, peti stavak članka 201. slovenskog Zakona o prekršajima, koji propisuje da je odluku o oduzimanju dionica moguće donijeti ako se "strahuje da će se počinitelj tijekom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke sakriti ili otići u inozemstvo".

"Nema objašnjenja koje bi opravdalo privremenu mjeru"

"Konkretno, Agencija je kao uvjet za mjeru privremenog osiguranja najprije trebala utvrditi je li doista postoji mogućnost da Agrokor koji je pravna osoba, tijekom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke, postane nedostupan pravosudnim organima. Budući da je konceptualno nemoguće da se pravna osoba 'sakrije, ode u nepoznato ili u inozemstvo', agencija u odluci o oduzimanju dionica ni ne daje obrazloženje takve bojazni, kao niti objašnjenje zašto bi takav strah u konkretnom slučaju Agrokora, opravdavao privremenu mjeru oduzimanja dionica", piše u priopćenju.

Uz to, u izvanrednoj upravi smatraju kako se uvjeti za izricanje mjere oduzimanja dionica odnose samo na pitanje boravišta počinitelja, a ne njegovu imovinu. "Dakle, tu je privremenu mjeru moguće donijeti ako postoji bojazan u odnosu na nedostupnost počinitelja, ali ne i njegove imovine, u smislu njezinog skrivanja, prebacivanja na nepoznato ili u inozemstvo. Prema istom članku slovenskog Zakona o prekršajima, imovina predstavlja samo sredstvo, a ne subjekt osiguranja", navodi se u priopćenju.

Smatraju da agencija u argumentaciji koju koristi u prilog donošenju odluke o oduzimanju dionica "ulazi u ozbiljnu kontradikciju sama sa sobom". "S jedne strane pogrešno tvrdi da bi izvršenje prekršajne odluke moglo biti ugroženo zbog Zakona o postupku izvanredne uprave, dok s druge strane pogrešno tvrdi da se taj Zakon u Sloveniji ne priznaje. Agencija se dakle poziva na Zakon kad joj to odgovara odnosno, u cijelosti ga ignorira kad joj to ne ide u prilog. Istodobno, uopće ne objašnjava opravdanost oduzimanja dionica za zakonski maksimalno određeni rok", dodaje se u priopćenju.

Odluka nije donesena u zakonom propisanom postupku

Također, iz izvanredne uprave ističu i da odluku o oduzimanju dionica agencija nije donijela u zakonom propisanom postupku, već je o tome samostalno odlučio direktor agencije Andrej Matvoz kao i da sama odluka agencije o oduzimanju dionica Mercatora nije izvršiva.

"Prema njezinom rješenju, oduzimanje dionica Agrokorovih dionica Mercatora treba provesti nadležno porezno tijelo. Međutim, ni prema jednom zakonu u Sloveniji nadležno porezno tijelo nema pravne osnove za privremeno oduzimanje nematerijaliziranih vrijednosnih papira. Prema Zakonu o poreznom postupku, porezna tijela jedino imaju pravnu osnovu za upis zabrane raspolaganja", piše u priopćenju.

Time je, navode, nezakonita i odluka o poreznoj provedbi kojom je Financijska uprava Republike Slovenije zabranila raspolaganje dionicama Mercatora. Naime, time je Financijska uprava zapravo izrekla drugu mjeru, a ne onu koju bi temeljem odluke o oduzimanju dionica morala izreći, kažu u Agrokoru, iz kojeg najavljuju da će podnijeti žalbu i protiv rješenja Financijske uprave.

"S obzirom na to da u roku od 48 sati mora odlučiti o žalbi, Agrokor očekuje da će nadležni Sud za prekršaje, još prije kraja ove godine, poništiti odluku o oduzimanju dionica, obustaviti postupak osiguranja te oduzete dionice vratiti Agrokoru odnosno da će iz registra izbrisati zabranu raspolaganja oduzetim dionicama", zaključuje se u priopćenju izvanredne uprave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene