Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka tvrdi suprotno

Opaka bolest potvrđena na još dva gospodarstva: "Dobio sam nalaz da je svinjska kuga, sumnjam u to. Trebalo je ranije reagirati"

Aktualno Galerija Franjo Paradžik Franjo Paradžik Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Karačić, ravnateljica uprave za veterinarstvo Tatjana Karačić, ravnateljica uprave za veterinarstvo Foto: DNEVNIK.hr Svinjska kuga u Đakovštini - 1 Svinjska kuga u Đakovštini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svinjska kuga u Đakovštini - 2 Svinjska kuga u Đakovštini - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Svinjska kuga u Đakovštini - 3 Galerija 1/10 >>
Uz tri jučerašnja slučaja, potvrđena je bolest na još dva gospodarstva. Svih pet nalazi se u općini Semeljci, koja graniči s ranije zaraženom Vukovarsko-srijemskom županijom.

Afrička svinjska kuga širi se Osječko-baranjskom županijom.

S Europskom komisijom koordiniraju se posebne mjere, jer ovo je županija s najvećom proizvodnjom svinja u zemlji. Apel i vlasnicima da hitno podignu sigurnosne mjere. 

U Đakovu je održana sjednica kriznog stožera. Još se utvrđuje zona ograničenja koja će zahvatiti nužna usmrćivanja i zabranu prometovanja. Podsjetimo, u općini Semeljci ukupno je 14.000 svinja, a u krugu od 10 kilometara gotovo 65.000. Vanjske granice općine kontrolira policija.

Bolest koja je jučer potvrđena u Općini Semeljci, ušla je i u nova dvorišta. Slavonci se ne mire s gubitkom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U Zaboku Plenković o Milanovićevoj izjavi da je Izrael izgubio njegove simpatije: "Ne vidim zašto daje takve izjave, već su pristigle brojne reakcije"

"Dobio sam nalaz da je kuga, sumnjam u to", rekao je Franjo Paradžik koji je uginuće dvije krmače u Semeljcima prijavio prije tjedan dana.

"Veterinar kad je došao vaditi uzorak za kugu izvadio je jedno mrtvo prase raspadnuto iz krmače, iz druge je izvadio posteljicu i sumnjam da je odatle. Znači krepavanje, nikakva kuga", rekao je Franjo.

Struka i civilna zaštita tvrde suprotno 

Struka i civilna zaštita tvrde suprotno i uvode stroge mjere. Provjerava se svako vozilo koje napušta općinu na čijem je području čak 14.000 svinja.

"To je sve trebalo odrađivat kad je bilo u Mikanovcima, znači 10 dana u Mikanovcima širi se kuga po selima i oni ništa ne reagiraju, sad su reagirali kad je došlo kod mene kući", dodao je Franjo. 

Bolest je već buktala u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pokušava se utvrditi kako je ušla u Semeljce i to na gospodarstva s propisanom zaštitom.

"Isključivo se radi o ljudskom faktoru, nije ovo donijela divlja životinja", rekao je Mato Lukić, načelnik stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Ugroženo je 200 malih gospodarstava s područja općine, ali i nekoliko velikih farmi. U krugu od 10 kilometara uzgaja se čak 65.000 svinja. Zona ograničenja zbog toga bi mogla obuhvatiti i dodatne kilometre.

"Ono što je minimalno je deset međutim ono što ide je uobičajeno šire i uvijek je bolje da je ona šire jel sama ta zona ograničenja onda pruža određenu zaštitu od daljnjeg širenja bolesti", rekla je ravanteljica Uprave za veterinarstvo Tatjana Karačić.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pozvao Fince da istraže Putin odbacio optužbe da je Rusija oštetila baltički plinovod: "To je potpuna glupost"

Svi svinjci ispod treće kategorije do kraja mjeseca moraju biti prazni. Ostale farme iz zone ograničenja, više ne smiju trgovati.

"Na tom području više nema klanja svinja za vlastite potrebe, na tom području se svinje mogu klati jedino u odobrenim klaonicama posebno određenim za klanje takvih svinja i to meso se ne može stavljati na tržište kao svježe meso nego isključivo mora ići u jedan od oblika prerade", rekla je ravnateljica Uptave za veterinarstvo Tatjana Karačić.

"Vlasnicima prijete financijski gubitci, a potrošačima skuplje meso. Pojavio se i novi problem za one izvan zone ograničenja koji smiju imati svinjokolju. Treba im pregled veterinara, a njih na terenu nema dovoljno", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić,

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene