Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zaboku

Plenković o Milanovićevoj izjavi da je Izrael izgubio njegove simpatije: "Ne vidim zašto daje takve izjave, već su pristigle brojne reakcije"

Premijer Andrej Plenković u petak je u Zaboku prisustvovao otvorenju Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Tom prigodom osudio je izjavu predsjednika Milanovića da je Izrael izgubio njegove simpatije te da u Hrvatskoj "nema mjesta drugim zastavama".

U Zaboku je u petak otvoren novoizgrađeni kompleks Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, u sklopu kojeg je rekonstruirana i zgrada Srednje škole Zabok, koja će biti središte osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, a tim povodom uz Plenkovića je i bio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prosvjedi Raste antisemitizam u Europi: Njemačka jača mjere sigurnosti, Velika Britanija zatvara židovske škole

Nakon prigodnog dijela programa, Plenković je komentirao najnoviju izjavu Milanovića o postavljaju izraelske zastave na Ministarstvo vanjskih poslova te o tome da Izrael nema njegove simpatije, naglasio je kako se zahvaljujući njegovim izjavama, ponovno dovodimo u "međunarodne raskorake".

"Stavljanja zastave Izraela na Ministarstvo vanjskih poslova bila je gesta podrške. Ovakva gesta je po mišljenju Vlade ispravna i ideja je da zastava bude tjedan dana, to rade i druge zemlje. Ne vidim zašto daje ovakve izjave, brojne su već reakcije i ponovno se dovodimo u situaciju gdje umjesto da pazi što kaže i da je kao Vlada osudio napade i rekao da Izrael ima pravo na samoobranu, ali reći da je kod njega nestalo simpatije za Izrael, nepotrebno je i mi opet ulazimo u vanjskopolitičke raskorake i mi se ponovno dovodimo u situaciju da morati objašnjavati koja je pozicija Hrvatske", naglasio je. 

"Isticanje zastave nije neobično. Možda je njemu neobično, to je na njegov u sramotu", rekao je.

Što se tiče saborske oporbe, premijer je rekao kako oni "uopće ne misle o međunarodnom položaju Hrvatske, ali je vjerojatno riječ o onih istih 54 koji nisu glasali za potporu ukrajinskom narodu sudjelovanje Hrvatske u obuci Ukrajinaca", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Napad u Francuskoj Uhićen je FOTO/VIDEO Napad nožem u školi u Francuskoj: Bivši učenik ubio profesora i vikao "Allahu Akbar"!

Plenković je također još jednom ponovio kako Milanović namjerno nije potpisao Zakon o izbornim jedinicama te rekao kako predsjednik "potiče ljude da, ako se taj zakon donese, da krše zakon. Predsjednik sve poziva da krše zakon, to nije normalno. Nikad u povijesti se nije dogodilo da predsjednik ne potpiše neki zakon u roku. Namjerno je htio napraviti politički problem, nije ustavni rok od osam dana nešto što moraš čekati zadnji dan. Potpišeš prvi dan, ali kapric je bitan, to je obijesno ponašanje", rekao je Plenković i naglasio da smo mi jedina država koja nema na snazi Zakon o izbornim jedinicama.

Komentirao je i kritike na izmjene Kaznenog zakona i "curenja informacija" te rekao kako se taj zakon uopće ne tiče HND-a, rekao je Plenković. "Izmjena zakona u svom obuhvatu uopće se ne dotiče novinara ni urednika ni nakladnika. Riječ je o neovlaštenom davanju informacija prije kaznenog postupka ne bi li se izbjeglo da dođe do javne medijske osude selektivnim i namjernim puštanjem informacija u javnost", naglasio je premijer.   

"Loše je da se hrvatska javnost naviknula da je to nešto dobro, da je to nešto normalno", istaknuo je. "Javni je interes kad je neki kazneni postupak da neki državni odvjetnik dođe ovako javno, pred medije i objasni ono što je najbitnije za javnost da bude informirana o nekom postupku", kazao je i naglasio da dosadašnje izvještavanje nema nikakve koristi za društvo i demokraciju. 

Plenković je zatim osudio pjevanje ustaških pjesama na utakmici, "To su ljudi koji ne žele dobro niti hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ni Hrvatskoj i uopće nije jasno s kojim ciljem netko tako dolazi na utakmicu", rekao je. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene