Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se pravna pomoć izvana

Afera Sanader i Hypo: Na potezu hrvatski istražitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo od austrijskih je kolega zatražilo svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na navodno sumnjivo poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj.

Što se pak tiče navoda o umiješanosti bivšeg premijera Sanadera u slučaj Hypo banke, od hrvatskih istražnih tijela zasad nema potvrde da se i njega istražuje. Upite o Sanaderu i njegovom potencijalnom povratku u politiku te poslovima, premijerka Kosor jednostavno nije željela komentirati. 'Obratite se gospodinu Sanaderu kao što vidite poslao je priopćenje, jasno se očitovao oko toga, ja vas molim da ne zloupotrebljavate moje vrijeme da bi komentirala nešto što je na razini priče, neću reći težu riječ - na razini trača!', rekla nam je premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

>> 'Austrijanci nas nisu kontaktirali u vezi Hypo banke'

>> Kosor ne bi o Sanaderu: 'Javnom sektoru božićnice od 625 kuna'

Nekad je premijerka govorila 'kud Sanader, tud i ja', no pet mjeseci nakon njegova odlaska, tvrde njegovi bliski suradnici, ne želi čuti niti za njega, niti za njegove poslove. Istraga za aferu Hypo banka vodi se na dvije fronte: austrijskoj i hrvatskoj. Spise, koji se bave navodno sumnjivim poslovanjem te ustanove u Hrvatskoj, državno odvjetništvo zatražilo je od austrijskih kolega. 'Očekujemo u skoro vrijeme međunarodnu pravnu pomoć, da dobijemo određenu dokumentaciju, koju ćemo u koordinaciji s Državnim odvjetništvom i preuzeti', objasnio nam je Božo Barbarić, ravnatelj policijskog USKOK-a.

Tamošnji su novinari s navodnim prijevarama i pronevjerama povezali Sanadera, Bandića, Glavaša i Zagorca, a policija ne gubi vrijeme. Barbarić ipak kaže kako ne može reći ništa konkretno o dokazima, jer bi to štetilo istrazi. Da je koruška banka financirala HDZ, a Sanader za navodno otvaranje hrvatskih vrata - nagrađen masnom provizijom, bivši je predsjednik Vlade već opovrgao, a njegovo ime, Austrijanci nisu spominjali ni ministru pravosuđa. U kontaktu s državnim odvjetništvom bio je i prvi čovjek saborskog antikorupcijskog vijeća. No, svi papiri o sumnjivom poslovanju Hypo banke, koje im je SDP-ov Željko Jovanović dostavio, za tužiteljstvo su već viđeni napisi s internetskih portala. Na potezu su, čini se, hrvatski istražitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene