Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeni zahtjevi obrane

Afera 'Maestro': Tenori i dalje u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud odbio je prijedloge obrane optuženih u slučaju 'Maestro' da se svi dokazi prikupljeni tajnim praćenjem i prisluškivanjem izdvoje iz spisa u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul utvrdilo je da su nalozi za tajno snimanje izdani zakonito te da je cijeli postupak opravdan i proveden uz nadzor sudskih tijela. Tako će se audio-vizualne snimke prikupljene prije uhićenja u akciji 'Maestro' moći vidjeti u sudnici ili će se na raspravama čitati njihovi transkripti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporabe položaja ‘Veliki maestro’ sutra na Vrhovnom sudu Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Odvjetnici traže oslobađajuću presudu

Također Sud je odbio prijedlog da se dvojicu bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića i Roberta Pešu te šefu službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog pusti iz pritvora i omogući im da se brane sa slobode.

Nije prihvaćeno niti da se Petlevskom, odvjetnici Asji Piplović i njenom pomoćniku Mladenu Jandričeku sudi odvojeno, kao što je ranije izdvojen postupak trećem potpredsjedniku Fonda Ivanu Gotovcu i poduzetniku iz BiH Svjetlanu Staniću.

O prijedlozima obrane da se kao svjedoci saslušaju potpredsjednik Vlade Damir Polančec i istarski župan Ivan Jakovčić Sud će odlučiti naknadno.

>> 'Nadam se da ćemo otkriti 'dirigente' iz akcije Maestro'

>> Maestro: Optuženi se ne osjećaju krivima

>> Afera 'Maestro': Počinje suđenje i ostaloj osmorici

Ipak, obrana optuženika zadovoljna je što su kao prvi svjedoci predloženi USKOK-ovi pouzdanici Joško Kuzmanić i Mihail Mošnogorski, iz čijih je iskaza proizašao veći dio optužnice.

Obrana tvrdi da su oni zapravo bili 'agenti provokatori' koji su pokrenuli 'manekenski postupak' kako bi Vlada pred Europskom unijom dokazala svoju antikorupcijsku politiku. Na jučerašnjem prvom ročištu odvjetnici su najavljivali i da će dokazati da bi u pozadini cijelog slučaja moglo biti 'pranje ruskog novca', ali i da pouzdanik Mošnogorski zapravo uopće ne postoji.

Po riječima Matanovićevog odvjetnika Branka Šerića obrana nije začuđena što je odbijen zahtjev za puštanjem iz pritvora. O tome će, dodao, sljedećeg tjedna odlučivati i Ustavni sud, čijom su odlukom ranije na slobodu pušten dio optuženika u ovom postupku.

'Osim toga novi zahtjev za puštanjem iz pritvora možemo podnijeti uvijek, a u prilog nam ide i vrijeme koje su do sada proveli unutra', kazao je Šerić.

Najavio je da će nove dokazne prijedloge obrana predložiti nakon saslušanja USKOK-ovih pouzdanika, najavljenih za 27. i 28. studenoga.

Bivše potpredsjednike HFP-a Matanovića i Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Uz dvojicu bivših potpredsjednika Fonda, Petlevskog, Asje Piplović i Jandričeka na optuženičkoj klupi našli su se i viši savjetnik u službi prodaje nekretnina HFP-a Darko Mrkonjić, osječki poduzetnik i profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić te odvjetnik Juraj Parazajder.

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene