Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalba na Vrhovnom sudu

Afera kamioni: Rončević traži ukidanje presude, tužitelji povećanje kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom obrana bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića zatražila je ukidanje prvostupanjske presude u 'aferi kamioni'. Tužitelji pak smatraju da su četiri godine zatvora premalo.

Obrana bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića, prvog dužnosnika osuđenog nakon tzv. uskočke istrage, ustvrdila je u današnjem žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom da je presuda u "aferi kamioni" donesena uz niz zakonskih povreda i pod jakim političkim pritiskom, dok je tužiteljstvo uvjereno da je presuda utemeljena, ali da su izrečene kazne preblage.

Obrana smatra da je u prvostupanjskom postupku u kojem je Rončević kažnjen s četiri godine zatvora jer je kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državu oštetio za 10,2 milijuna kuna došlo do bitnih povreda kaznenog postupka, uz pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

>> Presuda u 'aferi kamioni' uskoro pred Vrhovnim sudom

"Istaknuli smo osam bitnih povreda kaznenog postupka", izjavio je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, uvjeren da Vrhovni sud treba ukinuti prvostupanjsku presudu koju je zagrebački Županijski sud donio u prosincu 2010.

"Nije uobičajeno da se tijekom suđenja ne prihvati ni jedan dokazni prijedlog obrane, kao niti da u cijeloj presudi ili njenom obrazloženju ne stoji koji je članak Zakona o javnoj nabavi prekršen", upozorio je Vilajtović. Smatra i da je presuda u "aferi kamioni" donesena na temelju "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja", jer je "iz sve dokumentacije i nalaza vještaka razvidno da jeftiniji MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali NATO standardima".

Slične argumente pred žalbenim vijećem Vrhovnog suda iznio je Ivo Farčić, odvjetnik bivšeg Rončevićeva pomoćnika Ive Bačića, koji je u "aferi kamioni" kažnjen s dvije godine zatvora. Rončević i Bačić žalili su se i na dosuđenu obvezu da državi vrate novac za koji su je navodno oštetili, a za koji se tijekom suđenja nije otkrilo gdje je završio.

Obrana je uvjerena i da je cijeli slučaj imao političku konotaciju. To potkrepljuju tvrdnjom da je "aferu kamioni" prvi u svojoj kampanji 2005. spomenuo bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, a nakon njega i niz drugih državnih dužnosnika. "Kako drugačije možemo shvatiti komentare tadašnjeg ministra pravosuđa da je ovaj slučaj uvjet za zatvaranje poglavlja o pravosuđu u pregovorima s EU", kazao je Vilajtović.

Tužiteljstvo je s druge strane uvjereno da je bivši ministar prekršio zakon odlučivši se za kupnju 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je 10,2 milijuna kuna skuplje od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer". Ipak, uvjereni da su izrečene kazne Rončeviću i Bačiću preblage, i oni su se žalili na prvostupanjsku presudu u kojoj je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić, među ostalim, poručila da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i štetiti državnom proračunu.

Očekuje se da će žalbeno vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić Baranović konačnu odluku o "aferi kamioni" donijeti do kraja godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene