Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje bivšem ministru

Afera kamioni: 'Rončević nije utjecao na odluku tko će biti pozvan na natječaj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću u 'aferi kamioni' zaposlenica MORH-ove Službe za ugovaranje i nabavu Jasminka Stipić kazala je da Rončević nije utjecao na odluku tko će biti pozvan na sporni natječaj.

Zaposlenica Službe za ugovaranje i nabavu Ministarstva obrane Jasminka Stipić posvjedočila je na ponovljenom suđenju u 'aferi kamioni' da bivši ministar obrane Berislav Rončević nije utjecao na odluku kojom će se tvrtkama uputiti poziv na natječaj za kupnju vojnih vozila.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije

>> Obrana odbacila optužnicu: Lako ćemo dokazati nevinost Rončevića i Bačića

Kazala je i da ministar nije utjecao na sastav članova Povjerenstva za nabavu, kao i da je njegov pomoćnik Ivo Bačić, s kojim sada dijeli optuženičku klupu, postupio u skladu s odredbama tada važećeg zakona o javnoj nabavi kada je, zbog nedostatka novca, poništio prvi natječaj za kupnju kamiona.

Ipak, kao i na prvom suđenju 2010. posvjedočila je da je po nalogu načelnice Službe za nabavu Ojdane Žužul ispravila nacrt odluke da se ide u pregovore s više tvrtki i to po grupama vozila.

'Ojdana Žužul mi je rekla da ispravim tekst odluke i da se ide u pregovore samo s tvrtkom Eurokamion. Kada sam je upozorila da to nije sukladno zaključcima Povjerenstva ona mi je odgovorila da napravim kako mi je rekla jer da se kamioni moraju nabaviti zbog realizacije partnerskih ciljeva', kazala je svjedokinja.

Suđenje se nastavlja u četvrtak 24. listopada svjedočenjem bivšeg načelnika Odjela za promet u Upravi za logistiku Glavnog stožera Darka Pintarića koji je na prvom suđenju kazao da je pri nabavi spornih kamiona zahtijevao da budu kompatibilni s NATO standardima.

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Tvrdio je i da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna.

Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka 'MAN Importer' odbacivao je, kao i njegova obrana, tvrdnjom da oni nisu udovoljavali propisanim NATO standardima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene