Ne stišava se afera naziva "Daj pet" - u kojoj je predsjednikov sin dobio peticu nakon što je prva dama pisala mail školi. U školi je bila inspekcija, uključit će se i druge institucije, a predsjednik je u petak nimalo biranim riječima opleo i po profesorima prvog sina, koji je pohađao tu istu školu.

Galerija Zoran Milanović - 1 Zoran Milanović - 2 Učenik: Ilustracija - 1 +1 Učenik: Ilustracija - 2

Predsjednik ne bira riječi. U petak je umirovljenu profesoricu svog starijeg sina koja je za Jutarnji list anonimno tvrdila da je pritisaka bilo i u njezino doba, ovako je komentirao:

"Štite identitet nekakve lažljivice, a identitet djeteta ne. Ali gospođa - ne smije se znat njezino ime, moramo vjerovati da ona postoji. Mi naravno znamo tko je ta protuha, ta je slala po 14 učenika u četvrtom razredu na popravni ispit. Toliko o profesorima".

Za Sindikat učitelja ovakve su izjave neprimjerene.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja ističe da se ovime poručuje da su nastavnici koji šalje učenike na popravne ispite - "protuhe".

"I nije problem to što učenici na sugestiju profesora ne dolaze na dopunsku nastavu tijekom čitave godine, već su problem nastavnici s karakterom. Ovakve izjave predsjednika i postupci njegove supruge utječu na to da svatko može dobiti poruku da je OK vrijeđati i klevetati učitelje", naglašava Tuškan.

Inspekcija je otkrila nepravilnosti u radu škole i nastavnice, koja je rekla da je bila pod pritiskom, pa sve sada istražuje i policija.

U školi vlada zavjet šutnje, pa nam nisu htjeli potvrditi medijske napise je li prva dama nakon zaključene četvorke osobno došla u školu. Posljednja dva tjedna nastave, naime, zabranjeno je organizirati sastanke i razgovore s roditeljima. Ali što ako se roditelj sam pojavi?

"Nadzorom prosvjetne inspekcije nisu utvrđeni posjeti koje spominjete, jer niti nadzor nad ponašanjem roditelja nije u nadležnosti prosvjetne inspekcije", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže: "Ovo je pritisak bez presedana. Ukoliko je gospođa bila u školi, trebala je napraviti pismeni prigovor i učenik bi se pred komisijom ponovno ispitao. Možda bi tada dobio ocjenu odličan i možda ova afera ili ne bi izašla, ili ne bi bila afera", pojasnila je.

Stigla reakcija i iz Nastavničke grupe Školska zbornica:

"Učitelji i nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva "protuhama". Kakva god bila ta umirovljena nastavnica Matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog Predsjednika države.
Vi se volite pozivati na Ustav i braniti vaše ustavne ovlasti. Stoga Vas podsjećamo na članak 35. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: "Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, ugleda i časti", istaknuli su u priopćenju.

Ako su postojale neke nepravilnosti u radu dotične umirovljene nastavnice, ističu, onda je na njih trebalo reagirati kad je za to bilo vrijeme i na za to primjeren način.

"Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijima ocjenjivati?
Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili", zaključuju nastavnici.

Milanović: "Ravnateljica je rekla da nije bilo pritisaka"

A evo što je rekao predsjednik na pitanje je li njegova supruga bila u školi tijekom posljednja dva tjedna prije završetka nastave: "Nemam pojma, ej, pojma nemam. Ravnateljica je rekla da nije bilo pritisaka, u pismu nema ničeg, zašto ta nastavnica matematike to nije prijavila."

Pandorina kutija je otvorena, ostaje puno neodgovorenih pitanja u zemlji u kojoj petica otvara mnoga vrata.

"Fućka mi se za sve petice, međutim ta podlost, i spremnost državne administracije da služi, to je fascinantno. Kao ukrajinski i bjeloruski front u završnim mjesecima Drugog svjetskog rata, oni se dižu sa štitovima i jurišaju na tu jadnu najstariju školu u Hrvatskoj da bi utvrdili nepravilnosti. Iskreno govoreći, ja ne znam što to znači mom sinu – ništa. Meni još manje. Go to hell", poručio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović Skandalozni istup Milanovića: "Štite identitet nekakve lažljivice. Mi naravno znamo tko je ta protuha"

Predsjednik Zoran Milanović Skandalozni istup Milanovića: "Štite identitet nekakve lažljivice. Mi naravno znamo tko je ta protuha"

Da ponovimo: supruga predsjednika Republike piše mail ravnateljici škole.

Sinu se zaključena četvorka ispravlja u peticu.

Profesorica kaže da je bila pod pritiskom.

Mediji izvijeste o tome. Kao i u petak, da je predsjednikova supruga bila u školi.

Predsjednika se pita za političku odgovornost i pritisak na institucije. 

A on izvrijeđa učiteljicu i medij koji je o tome izvijestio. 

Uvreda nije odgovor. Uvreda nije argument.

I MZO osudio predsjednikove uvrede

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je u petak na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića te osudilo uvrede koje je izrekao na račun umirovljene profesorice.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja osuđuje uvrede predsjednika Republike Zorana Milanovića izrečene na račun jedne umirovljene profesorice. To su apsolutno neprimjerene reakcije i kvalifikacije, a pogotovo one upućene jednoj dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici", stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da se, ako netko ima primjedbe na rad profesora, uvijek može obratiti Prosvjetnoj inspekciji ili Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je jedina ovlaštena provoditi stručno pedagoški nadzor nad radom profesora.

"To je jedini pravi i ispravan put za roditelja, ma tko on bio. Što se tiče prosvjetne inspekcije, ona je tijekom prošle školske godine obavila 272 nadzora samo temeljem potpisanih prijava roditelja", napominju iz Ministarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju