Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovako se vrbuju zaposlenici

Zračna luka u Münchenu traži 500 novih radnika: Bili smo na predstavljanju poslova

Andreas Jalatzeke (Foto: Dnevnik.hr)
Andreas Jalatzeke (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Traže se zaposlenici za AeroGround Flughafen München (Foto: Dnevnik.hr) Traže se zaposlenici za AeroGround Flughafen München (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andreas Jalatzeke (Foto: Dnevnik.hr) Andreas Jalatzeke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Traže se zaposlenici za AeroGround Flughafen München (Foto: Dnevnik.hr) Traže se zaposlenici za AeroGround Flughafen München (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Traže se zaposlenici za AeroGround Flughafen München (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Problem s nedostatkom radne snage Njemačka pokušava riješiti i na našim prostorima. Primamljivim uvjetima privlače širok spektar zaposlenika. Bili smo na jednom predstavljanju otvorenih radnih mjesta u Münchenu, tijekom kojeg smo ''izvukli'' neke dobre pouke.

Marko Botinčan 24-godišnji je vatrogasac koji je zainteresiran za atraktivnu ponudu s minhenske zračne luke. Točnije, njihova odjela za opskrbu zrakoplova koji mora popuniti više stotina radnih, uskoro slobodnih, radnih mjesta zbog umirovljenja zaposlenika.

Pročitajte i ovo Konobar Nitko neće? Ugostitelj konobarima nudi plaću od 11.000 eura: "Nema radne snage" Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi

''Ove godine trebamo 500 novih zaposlenika, jer će mnogi od naših 2000 zaposlenika u mirovinu. U minhenškoj regiji imamo veoma malu stopu nezaposlenosti, pa je teško u Njemačkoj pronaći nove radnike. Zato u potrazi za zaposlenicima odlazimo u druge zemlje. Bili smo u Sloveniji, a u Hrvatskoj smo bili u Osijeku. Sada smo u Zagrebu'', rekao je za DNEVNIK.hr Andreas Jaletzke iz poduzeća AeroGround Flughafen München. On je osobno razgovarao s potencijalnim zaposlenicima koji su danas došli na predstavljanje firme i prijavljivanje za posao u njoj.

U dvorani u kojoj je održano predstavljanje firme, objašnjeno što ona nudi radnicima, ali i što od njih očekuje, gospodin Jaletzke ugodno dočekuje potencijalne zaposlenike. Osobno im predstavlja što minhenska zračna luka nudi te što očekuje od njih ako se ondje zaposle, pomaže im u pisanju prijave te na kraju onima koji se prijave uruči vrećicu s poklonima.

Plaća od 2300 eura

''Smatram da imamo veoma dobre uvjete rada. Naši zaposlenici u početku zarađuju mjesečno 2300 eura, a imaju i dobru priliku za napredovanje. Radi se u smjenama po šest dana, nakon čega imate tri dana slobodno'', ispričao je Jaletzke. Tako je moguće, ističe, otputovati k obitelji u Hrvatsku i tijekom vikenda i tijekom radnih dana, ovisno o tome kad ste slobodni.

Marko se nada da će biti uspješan kandidat i da će ondje dobiti posao. ''U početku nude ne samo posao nego i pomažu u pronalasku stana. Ispričali su nam da prvih četiri do šest mjeseci možemo biti na njihovu stanu, oni plaćaju polovicu stanarine i režija, kao subvenciju. Za početak, kad nemaš nikoga koga poznaješ u Njemačkoj, to je fenomenalno'', kaže Marko.

Upitan što očekuje od rada i života u Njemačkoj, rekao je da očekuje ''da bude normalan, da postoji mogućnost za napredovanjem u zanimanju, ali i općenito osobno napredovanje. Da ne moram svaki dan slušati o političarima, o nezaposlenima, o blokiranima i slično''.

''Politička i društvena klima''

Kao mladu osobu, opterećuje ga, kaže, općenita društvena klima. ''Na primjer, tu kad kažem da volim čitati ili da idem na tečajeve, svi me pitaju zašto, ako imaš posao za stalno, zašto i dalje učiš? Tu je takva klima, ne samo politička nego i društvena - osobno mi se ne sviđa'', rekao nam je Marko.

S njemačkim jezikom neće imati problema, jer naučio ga je još kao dijete - gledajući crtiće. ''Znam jako dobro njemački i Njemačka bi bila savršena za mene'', zaključio je ovaj mladić.

Uvjeti AeroGrounda dobar su primjer kako bi i hrvatski poslodavci mogli početi privlačiti zaposlenike za radna mjesta za koja nedostaje radne snage, ali prvenstveno dobra poruka političarima da hitno moraju mijenjati društvenu klimu, inače će ostati bez perspektivni mladih ljudi kao što je Marko.

Što svojim zaposlenicima nudi ekipa iz kompanije AeroGround Flughafen München, možete čuti još sutra, u subotu od 9 do 17 sati u hotelu Antunović u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene