Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Posao se u Hrvatskoj može naći, no pod kakvim uvjetima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na burzi rada u ovom trenutku je 177.610 nezaposlenih. Ne čudi, stoga, gužva na Sajmu poslova koji je otvoren u Zagrebu. Posao su tražile osobe svih naraštaja. Iz okolnih gradova se dolazilo čak i organiziranim prijevozom.

Ivana je po struci arheologinja i već dvije godine nada se makar stručnom osposobljavanju. "U slučaju da ništa ne uspije, suprug je otišao u Irsku još u šestom mjesecu tako da, ako ne uspijem ništa naći i ja odlazim k njemu. S djetetom", kaže.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 BDP na 2,7 posto HNB ima dobre vijesti: Hrvatsko gospodarstvo i dalje je u uzletu, a pozitivni trendovi nastavit će se i u 2019. godini Slika nije dostupna Zamah u zapošljavanju Nezaposlenost u Hrvatskoj pala na 8,8 posto, raste i broj zaposlenih

Kada se pogleda struktura nezaposlenih - na mlade otpada oko 26 posto. Najviše nezaposlenih ima u dobi između 30 i 49 godina - gotovo 39 posto, dok je onih od 50 i više godina oko 35 posto nezaposlenih.

Prosječne plaće u, primjerice, Austriji ili Njemačkoj puno su više od hrvatskih 6018 kuna neto. U Austriji ona je oko 15.000 kuna, u Njemačkoj gotovo 17.000 kuna. Čak je i u Sloveniji viša od Hrvatske - 7806 kuna.

Posao se može naći, ali pitanje je kakvi su uvjeti?

"Radio sam na više radnih mjesta, na većini na koje sam radio je bilo na crno zbog situacije i prevelikih davanja i mislim da je to veliki problem", kaže nam Tin iz Zagreba.

Resorni ministar Marko Pavić se uzda u paket mjera - od mjere do karijere vrijedan milijardu i pol kuna. Najavljuje i vraćanje pripravništva u praksu, uz stručno osposobljavanje.

"Kažem da ćemo napraviti cjelovit sustav pripravništva i onda ćemo itekako vidjeti u kojoj mjeri i na koji način ćemo zadržati SOR", kaže ministar Pavić.

No, pitanje je, je li to recept i za zadržati mlade u zemlji?

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene