Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Adlešić: Nisam sigurna da je Tanković tako čvrsto uz SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od danas najtraženijih dama u Hrvatskoj svakako je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. I HDZ i SDP računaju na podršku koalicije HSLS-HSS kako bi formirali vladu koja će u iduće četiri godine voditi Hrvatsku. IDS je, pak, potvrdio da će podržati Vladu lijevog centra.

'Mi mislimo ozbiljno kada se zalažemo za decentralizaciju, a zato je vrijeme konačno početi raditi na financijskom dijelu decentralizacije i ja se nadam kako će za ostvarenje tog dijela programa biti dovoljno partnera. Možda je pravo vrijeme da Hrvatska isproba drugačiju koaliciju, programsku', izjavila je Đurđa Adlešić gostujući kod Mirjane Hrge u emisiji 10 do 8.
 
Ističući kako koaliciji HSLS-a i  HSS-a nisu cilj ministarska mjesta već ostvarivanje programa, Adlešić je naglasila da bi da je drugačije već sinoć mogla s kolegom Friščićem donijeti odluku s kim će koalirati. Navela je kako je njihovoj koaliciji uz decentralizaciju jedan od prioriteta i radno zakonodavstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez riječi prošla kraj novinara Adlešič ostaje u HSLS-u, ali se ne vraća u Sabor Slika nije dostupna Reakcije Jakovčića i Kajina o prvim nepotpunim rezultatima

'Neke odrednice imamo, ali prvo ćemo razgovarati unutar stranaka, jer bi prije toga bilo neozbiljno objaviti bilo što javnosti', istaknula je Adlešić.

Čelnica HSLS-a najavila je kako će najvjerojatnije prvo razgovarati s HDZ-om zbog činjenice da su oni dobili deset mandata više od SDP-a, jer bi, istaknula je, čelnici tih stranaka upravo tim redosljedom trebali ići i kod predsjednika. 

'Ako Sanader ne uspije sastaviti Vladu, što je moguće, onda Milanović ide kod predsjednika. To je tako normalno', izjavila je Adlešić.

Na pitanje je li istina kako su razgovarali s nekima od predstavnika manjina i stranaka koji imaju mali broj zastupnika u Saboru, kako bi zajedno ušli u pregovore, Adlešić je to potvrdila. 

'Činjenica je da razgovaramo s kolegama ili kolegicama koji su u Saboru razmrvljeni jer bi se tako manje moglo trgovati', zaključila je.

Napomenula je također kako, prema njezinim saznanjima, Šemso Tanković nije toliko čvrst saveznik SDP-a kako navode mediji.

Moguće kalkulacije o raspadu koalicije HSLS i HSS, ukoliko se ne budu mogli dogovoriti hoće li se prikloniti SDP-u i HDZ-u, Adlešićje sa sigurnošću odbacila. 

'Kolega Friščić i ja odlučili smo se i dalje držati zajedno. Zajedno smo radili i program, izborne liste, proricali su nam raspad do sada više puta pa smo sve izdržali', rekla je predsjednica HSLS-a. 

'Pred nama je velika odgovornost, treba odabrati Vladu koja će Hrvatsku odvesti u Europu', zaključila je na kraju Đurđa Adlešić.

IDS će podržati Vladu lijevog centra

U emisiju 10 do 8 javio se telefonom i Damir Kajin iz IDS-a koji je definitivno potvrdio kako SDP s pravom računa na njegovu stranku, jer će ih oni definitivno podržati. 

'Ja ću definitivno podržati vladu lijevog centra, no ako dođe do takve koalicije mislim da nije potrebno samo mijenjati Vladu već i politiku. Potrebna nam je politika u kojoj se zna što tko i kako radi,' izjavio je Kajin, istaknuvši kako niti njih ne zanimaju ministarska mjesta u Vladi već programi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene