Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anketa našeg portala koju smo proveli na temu 'Koliko planirate potrošiti za nadolazeće blagdane?', još jednom je pokazala zabrinjavajuće financijsko stanje u Hrvata.


Od 1747 ispitanika čak 37% neće potrošiti na blagdane više od 500 kuna. S druge strane, 29% ispitanika potrošit će više od 2000 kuna. 

Vezani članci Vili Beroš cijepi građane ANKETA Podržavate li da punu potporu dobiju samo tvrtke s više od 70 posto cijepljenih? Kupovina,ilustracija (Foto: Getty) Za blagdane ćemo potrošiti pola milijarde kuna više nego prošle godine, pola milijuna građana dobilo trinaestu plaću

Navedene dvije kategorije prevladale su u ovoj anketi što nas podsjeća na onu tvrdnju koja se hrvatskim društvom non-stop provlači, a glasi kako je nestao 'srednji sloj'.

No, taj srednji sloj možda se nalazi među onih 21% koji će potrošiti na blagdane do 1000 kuna te među 13% koji će potrošiti do 2000 kuna.

Vezano uz ovu temu portal MojPosao proveo je istraživanje na temu koliko Hrvata očekuje božićnicu.

Prema ovogodišnjem istraživanju, 77% ispitanika očekuje ove godine božićnicu. 

Od toga, 59% ispitanika očekuje da će dobiti novac i to prosječno 1.572 kune što je 146 kuna ili nominalno 10% više nego prošle godine. 

Novac i bon očekuje 9% ispitanika, a samo bon za kupovinu 8% ispitanika. 

60% ispitanika smatra da je božićnica pravo radnika (tj. zamjera poslodavcu ako je ne isplati), a 40% ispitanika smatra da je to stvar dobre volje poslodavca (tj. isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima i slično). 

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.294 kuna što je za 46% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.