Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici dopunom protokola poboljšavaju sve teži standard rada i života pomoraca.


Saborski zastupnici pozdravili su danas dopunu protokola uz Konvenciju o minimalnim standardima na trgovačkim brodovima, ocijenivši da će ona poboljšati standard rada i života pomoraca. Predloženu dopunu Branko Bačić (HDZ) smatra hrvatskim doprinosom obilježavanju 2010. kao Godine pomoraca i pokazati da skrbi o hrvatskim pomorcima u svijetu.

Vezani članci LNG-terminal - 2 Radnici u kvarnerskoj tvrtki moraju biti cijepljeni ako žele zadržati radno mjesto: "Ovo je ozbiljan posao..." Slika nije dostupna Hrvatski pomorci svjedočili užasnoj eksploziji u Bejrutu: ''Detonacija je premještala cijele kontejnere po deset metara. To se ne može opisati riječima''

Naveo je da se tim poslom bavi više od 1,5 milijuna ljudi, među kojima je oko 30-ak tisuća hrvatskih pomoraca. 'Život i rad pomoraca sve je teži, sve su češći napadi pirata na trgovačke brodove, rad sve neizvjesniji, a ovakvim međunarodnim instrumentima pridonosimo daljnjoj sigurnosti hrvatskih pomoraca', rekao je Bačić.

Resorno ministarstvo kontinuirano im pomaže

Istaknuo je da je Hrvatska u posljednjih godinu dana napravila značajan iskorak na poboljšanju flote te da je pomorsko zakonodavstvo gotovo u potpunosti usklađeno s europskim, a hrvatska trgovačka flota među 20-ak najboljih u svijetu. Naglasio je da će se predloženim dopunama osnažiti inspekcijski nadzor sigurnosti brodova i sposobnosti posada u lukama članica Pariškog memoranduma.

Napredak u standardima pomoraca i brodova pozdravio je i Zdenko Franić (SDP), ističući da je resorno ministarstvo u kontinuitetu radilo na poboljšanju standarda te da bi na to tijelo trebala ugledati i druga ministarstva. 'Kamo sreće da su i druga ministarstva uvela sličnu praksu i da se drže prihvaćenih konvencija', kazao je Franić, ustvrdivši da se gradovi uz obalu ne drže Konvencije o zaštiti morskih sisavaca, da nisu sanirali kanalizacijske otvore koji izbacuju otpatke u more. 'Mnogi neodgovorni pojedinci priključuju se na sustave oborinskih voda pa tako u nekim mjestima na obali imamo strahovitu sliku otpadaka, smeća i fekalija na rivama na kojima kanimo razvijati turizam', upozorio je Franić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju