Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2010. - Godina pomoraca

30-tak tisuća hrvatskih pomoraca dobiva dodatnu zaštitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici dopunom protokola poboljšavaju sve teži standard rada i života pomoraca.

Saborski zastupnici pozdravili su danas dopunu protokola uz Konvenciju o minimalnim standardima na trgovačkim brodovima, ocijenivši da će ona poboljšati standard rada i života pomoraca. Predloženu dopunu Branko Bačić (HDZ) smatra hrvatskim doprinosom obilježavanju 2010. kao Godine pomoraca i pokazati da skrbi o hrvatskim pomorcima u svijetu.

Pročitajte i ovo Gaženica: Prosvjed pomoraca - 4 "SUSTAVNO KRŠENJE PRAVA" "Stanje u Jadroliniji je neodrživo", tvrde pomorci, a sindikati imaju oprečne stavove LNG-terminal - 2 reagirao sindikat Radnici u kvarnerskoj tvrtki moraju biti cijepljeni ako žele zadržati radno mjesto: "Ovo je ozbiljan posao..."

Naveo je da se tim poslom bavi više od 1,5 milijuna ljudi, među kojima je oko 30-ak tisuća hrvatskih pomoraca. 'Život i rad pomoraca sve je teži, sve su češći napadi pirata na trgovačke brodove, rad sve neizvjesniji, a ovakvim međunarodnim instrumentima pridonosimo daljnjoj sigurnosti hrvatskih pomoraca', rekao je Bačić.

Resorno ministarstvo kontinuirano im pomaže

Istaknuo je da je Hrvatska u posljednjih godinu dana napravila značajan iskorak na poboljšanju flote te da je pomorsko zakonodavstvo gotovo u potpunosti usklađeno s europskim, a hrvatska trgovačka flota među 20-ak najboljih u svijetu. Naglasio je da će se predloženim dopunama osnažiti inspekcijski nadzor sigurnosti brodova i sposobnosti posada u lukama članica Pariškog memoranduma.

Napredak u standardima pomoraca i brodova pozdravio je i Zdenko Franić (SDP), ističući da je resorno ministarstvo u kontinuitetu radilo na poboljšanju standarda te da bi na to tijelo trebala ugledati i druga ministarstva. 'Kamo sreće da su i druga ministarstva uvela sličnu praksu i da se drže prihvaćenih konvencija', kazao je Franić, ustvrdivši da se gradovi uz obalu ne drže Konvencije o zaštiti morskih sisavaca, da nisu sanirali kanalizacijske otvore koji izbacuju otpatke u more. 'Mnogi neodgovorni pojedinci priključuju se na sustave oborinskih voda pa tako u nekim mjestima na obali imamo strahovitu sliku otpadaka, smeća i fekalija na rivama na kojima kanimo razvijati turizam', upozorio je Franić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene