Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda sudjelovat će kao pilot-područja u programu integrirane regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, vrijednom 120 milijuna eura iz EU fondova.


Na Veleučilištu Marka Marulića u Kninu u četvrtak je svečano predstavljen projekt "Tehnička pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u pripremi programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".

Vezani članci Ivan Penava Penava uvjeren da će se iznaći kompromis: "Odustajanje od Kolone sjećanja nije opcija" Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Sportom, umjetnošću i okupljanjem branitelja u Vukovaru i diljem Slavonije proslavljena godišnjica Oluje

"Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda imaju priliku sudjelovati kao pilot-područja u programu integrirane regeneracije. Sredstvima iz ovog projekta u spomenutim mjestima osigurat će se smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva, ali i poboljšanje infrastrukture, povećanje atraktivnosti za življenje i aktivno sudjelovanje stanovnika tih područja u gospodarskom životu", izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Projekt će trajati do siječnja 2017., do kada će se u najvećem dijelu provoditi aktivnosti druge komponente. Vrijednost programa je 120 milijuna eura, od čega će 100 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj, a 20 milijuna Europski socijalni fond.

Projekt su predstavili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te stručnjaci koji na njemu rade, a voditelji jedinica za intervencijski plan pet pilot-područja predstavili su rezultate ključnih aktivnosti prve komponente projekta koje obuhvaćaju završetak intervencijskoga plana grada Knina, analize područja grada Petrinje i analize područja grada Vukovara. Predstavljena je i analiza područja grada Belog Manastira i općine Darde te analiza područja grada Benkovca, koje su u visokoj fazi izrade te će biti dovršene tijekom srpnja.

Analize područja svojevrsne su podloge na temelju kojih se izrađuju intervencijski planovi. Kako je Knin već imao pripremljenu analizu područja, u sklopu projekta ona je samo dorađena i na temelju nje izrađen je intervencijski plan grada Knina koji je postao pilot-projekt za pilot-projekte, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije..

Na svečanosti su bili i zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Ante Vučić, saborska zastupnica Josipa Rimac, zamjenik šibensko-kninskog župana Tomislav Vrdoljak te gradonačelnici Knina Nikola Blažević, Benkovca Branko Kutija, Petrinje Darinko Dumbović i Belog Manastira Ivan Doboš. (Hina)