Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 120.000 izbjeglih Srba iz Hrvatske, koji su nakon akcije Oluja utočište našli u Srbiji i Republici Srpskoj, podiže ustavnu tužbu protiv Hrvatske radi povrata imovine.


Prof. Đuro Trkulja, koordinator, kako tvrdi, najveće pravne operacije protiv jedne države nakon II. svjetskog rata, koji je prošle godine u sporu s RH uspio vratiti vlasničko pravo nad 3480 četvornih metara zemljišta u NP Plitvice, tvrdi da je njegova agencija Trkulja i suradnici u samo tri mjeseca primila 60.000 predmeta koji obuhvaćaju oko 120.000 ljudi, piše Večernji list.

Vezani članci Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak Slika nije dostupna OBITELJ VAN RIET PROTIV HRVATSKE - Odbijen zahtjev investitora za odštetu od 32 milijuna dolara

O akciji sam izvijestio predstavnika EU za pitanje pravosuđa Franka Fratinija, predstavnike Vijeća Europe, OESS-a, UN-a, koji su mi nakon razgovora obećali da RH mora riješiti pitanje imovine srpskih izbjeglica i povrat stanarskih prava kaže Trkulja. Angažirao je tim od 40-ak odvjetnika koji, uz četiri ureda u Novom Sadu, tužbe protiv RH primaju u odvjetničkim uredima u Washingtonu, Zagrebu, Bruxellesu.

U agenciji Trkulja i suradnici, koja je za našeg posjeta bila zatrpana klijentima, ističu da su se na akciju odlučili jer su pojedinci iz Agencije za prodaju nekretnina, koju financira Vlada RH, uz pomoć nekoliko odvjetničkih tvrtki iz Srbije, nezakonito uz masne naknade prodavali vlasnička prava nad nekretninama Srba u Hrvatskoj.

Najviše je prijevara, tvrdi Trkulja, zabilježeno u Zadru, Splitu i Šibeniku, gdje su brisana vlasnička prava nad velikim brojem stanova, kuća, vikendica i zemljišta izbjeglim hrvatskim Srbima.

Za dva tjedna u Zagrebu imam sastanak s Vladinim dužnosnicima, na kojem ću ih upoznati s razmjerima tužbe koju spremamo. Ne bude li volje da se problem riješi, idemo u širu akciju koja uključuje i jako medijsko praćenje kaže Trkulja, uz napomenu da se nada da Sanader neće podcijeniti akciju i izgubiti parnicu kao što je RH izgubila kod povrata zemljišta na Plitvicama. Zadnja je instanca, kaže, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju