Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni sustav u pripravnosti

12 tisuća oboljelih od svinjske gripe, većina preboljela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je da je u Hrvatskoj zabilježeno oko 12 tisuća oboljelih od virusa pandemijske gripe (H1N1), te poručio da je hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti spreman.

Ministar je na 'aktualnom satu', na pitanje zastupnika Borislava Matkovića (HDZ), rekao da je do jučer zabilježeno 11.916 slučajeva pandemijske gripe, a da je više od 10 tisuća osoba tu gripu preboljelo bez ikakvih komplikacija. To govori de nema mjesta panici u javnosti, naglasio je ministar i dodao da panike nije bilo ni u zdravstvenom sustavu. ‘Hrvatski zdravstveni sustav je pripravan i spremno je dočekao pojavu pandemijske gripe’, poručio je i dodao da je na terenu osigurano 100 tisuća doza lijekova, da u pripravnosti, ukoliko se za njima pokaže potreba na nekom području, čekaju 33 respiratora, kao i šest 'ecmo' uređaja.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Slika nije dostupna Zabrinuti za mlade Epidemija gripe H1N1 u Kanadi: Tisuću oboljelih, petero mrtvih

Nema panike i sustav je pripravan, a predbilježili smo se i na doze cjepiva kad se ono pojavi na tržištu, dodao je i zahvalio svim zdravstveni djelatnicima na trudu koji ulažu. Ima, nažalost, i najtežih ishoda, ali to se događa i kod obične gripe, rekao je ministar odgovarajući Matkoviću kojeg je zanimalo kako je hrvatski zdravstveni sustav dočekao pojavu pandemijske gripe. Ministar turizma Damir Bajs pohvalio se danas, kako unatoč zlogukim predviđanjima, hrvatski turizam ove godine nije podbacio.

>> Umro pacijent u Sisku: Šesta žrtva svinjske gripe?

>> Ministarstvo zdravstva: Cijepite se bez straha

>> Struka: Jedni za cijepljenje, drugi tvrde da je prekasno

Najave su bile da se može očekivati pad dolazaka, kao i prihoda, od 30 posto, pad zaposlenosti u turizmu od 15 do 20 posto, rekao je ministar, a Hrvatska je imala dva posto manje dolazaka, ali i povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. ‘Zloguki proroci srećom nisu bili u pravu. Ostvarili smo jedan od najboljih rezultata na Mediteranu’, rekao je Bajs odgovarajući Dubravki Šuici (HDZ) koju su zanimali rezultati protekle turističke sezone. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene