Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dva svečana programa

FOTO I VIDEO 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana: Vodstvo HDZ-a položilo svijeće i vijence u Velikom Trgovišću te na Mirogoju

Aktualno Galerija Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće Foto: Petra Buljan/DNEVNIK.hr Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće Foto: Petra Buljan/DNEVNIK.hr +0 HDZ Vukovarsko-srijemske županije odao počast Tuđmanu u Vukovaru Galerija 1/3 >>
U subotu je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, tim povodom u Zagrebu će biti održan svečani program u organizaciji HDZ-a, a neovisno o tomu u Vukovaru obilježavanje Tuđmanova rođendana organizirao je krug njegovih nekadašnjih suradnika.

Vodstvo HDZ-a u subotu ujutro položilo je vijence i zapalilo svijeće kod rodne kuće u Velikom Trgovišću, a isto su učinili i na grobu na Mirogoju.

Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće Polaganje vijenaca ispred Tuđmanove rodne kuće (Foto: Petra Buljan/DNEVNIK.hr)

Premijer Andrej Plenković se u Velikom Trgovišću kratko obratio novinarima i u prigodnom govoru istaknuo da je Tuđman bio veliki utemeljitelj, vizionar, pobjednik, vojskovođa, ustavotvorac i diplomat.

Govorio je da je Tuđman "istinski mudro vodio Hrvatsku 90-ih", a osvrnuo se i na BiH te je dodao kako je velika vrijednost Tuđmanove politike "tijesno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske".

Cijeli premijerov govor pogledajte u videu koji je u prilogu

Svečanost u Lisinskom

U Zagrebu u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 10 sati je održan znanstveno-stručni skup pod nazivom "Uvijek i sve za Hrvatsku", na kojem je govorio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te najbliži Tuđmanovi suradnici, utemeljitelji stranke, uglednici i stranački dužnosnici.

Plenković je istaknuo da je temeljno načelo djelovanja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana bilo "uvijek i sve za Hrvatsku" te naglasio njegovu ključnu ulogu u osmišljavanju i ostvarenju samostalne hrvatske države.

"Danas se s dostojanstvom prisjećamo dr. Franje Tuđmana čija je uloga u osmišljavanju i provedbi veličanstvenoga cilja ostvarivanja samostalne Hrvatske države bila ključna, nezaobilazna i jedinstvena, događa se praktički jednom u životu naroda", rekao je Plenković otvarajući znanstveno-stručni skup koji je nazvan po tom Tuđmanovu načelu - "Uvijek i sve za Hrvatsku".

Plenković je u govoru naglasio da će postignuća prvog hrvatskog predsjednika "u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske, odnosno njenog povratka u zajednicu, međunarodnu, europskih i svjetskih naroda" ostati trajno zabilježena kao postignuća s kojima ga se prisjećamo kao najvažnijeg hrvatskog političara i državnika.

Tuđman je bio i jedan od najistaknutijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća, rekao je Plenković.

"Odbacivanjem brutalnosti rata, koju je imao prilike u Drugom svjetskom ratu iz prve ruke iskusiti, osuda svih nedemokratskih pokreta iz teške hrvatske političke povijesti modernog doba, te srčano zalaganje za pravo Hrvata na vlastiti suverenitet i suvremenu demokratsku orijentaciju, samo su neke od njegovih najvažnijih ideja za koji se ustrajno zalagao", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Zbog borbe za nacionalnu slobodu Hrvata i demokratsko načelo prava na iznošenje vlastitog mišljenja bio je izložen represiji u vremenu komunističkog režima, podsjetio je Plenković.

"Već je prošlo 23 godine od kada ga nema, 33 godine od utemeljenja HDZ-a, 32 godine od prvih demokratskih izbora, 30 godina od međunarodnog priznanja i za koji dan 30. obljetnica članstva u UN-u", podsjetio je Plenković istaknuvši kako je važno mladima kroz obrazovni sustav prenijeti "sve ono što je bitno i što su čvrsti temelji suvremene Hrvatske".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Nakon sastanka u vrhu HDZ-a Plenković najavio glasanje o novim ministrima u petak: "O detaljima ćemo nakon sastanka s parlamentarnom većinom"

U Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog", u kojoj je u veljači 1990. godine bio održan Prvi opći sabor HDZ-a, u 19 sati bit će održana svečanost na kojoj će pred oko 2000 sudionika govoriti Plenković i drugi stranački dužnosnici te će se održati kulturno-umjetnički program.

Obilježavanju 100. obljetnice smrti Franje Tuđmana u Zagrebu nazočit će i članovi obitelji Tuđman - kći Nevenka Tuđman, kao i Vanja Morić, supruga preminulog starijeg sina Miroslava Tuđmana.

Obilježavanje u Vukovaru u organizaciji kruga nekadašnjih suradnika

Neovisno o obilježavanju koje organizira HDZ, u Vukovaru obljetnicu Tuđmanova rođenja obilježava krug njegovih nekadašnjih suradnika, među kojima je i Stjepan Tuđman, mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Grlić Radman u Dnevniku Nove TV Hrvatski šef diplomacije optimističan oko zarobljenog Hrvata: "Šanse su velike"

Predviđena je svečana akademija u Gradskom muzeju Vukovar u 16 sati, a prethodno će, u 13.30 sati, biti položeni vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u 14 sati bit će služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova, a u 15.30 sati bit će položen vijenac kod spomen poprsja Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske.

Prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene