Nakon gotovo 40 sati završila je maratonska rasprava, najdulja u povijesti Sabora. Uoči glasanja Mostovci su napustili sabornicu, a u nju su došli zastupnici vladajuće koalicije. Zastupnici su iza ponoći s 81 glasom za izglasali prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Galerija


Bez prestanka je, 37 sati trajalo obrazlaganje 911 oporbenih amandmana, od kojih je 888 Mostovih.  Amandmane je oporba podnijela na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na otvaranju LNG terminala Plenković žestoko o cirkusu u Saboru: "Rušenje kvoruma dok se jedan zastupnik HDZ-a praktički bori za život oporbi nećemo dugo zaboraviti, a ne bi trebala ni javnost" Branko Bačić HDZ podnio amandman na zakon o obnovi nakon potresa: U 100-postotnom iznosu financirat će se obnova objekata i u Sisku

Mostovci su tijekom rasprave u četvrtak i petak pokušali opstruirati donošenje zakona tvrdeći kako on služi samo kako bi HDZ dobio više novca za izbornu promidžbu uoči europskih izbora. 

Nikola Grmoja je nakon gotovo 40 sati rasprave ustvdio kako je bez obzira na sve, Most ostvario pobjedu. Uoči glasanja Mostovci su napustili sabornicu, a malo prije ponoći u nju su ušli zastupnici vladajućih

Nakon što su izglasali sve zakone, zastupnici su u 00.35 završili sa zasjedanjem. Sjednica se nastavlja u srijedu. Pred Sabor je u večernjim satima stigao i premijer Andrej Plenković koji se javnosti obratio ispred sabornice. Više pročitajte ovdje.

Rekordnih 911 amandmana

Podsjetimo, na zakon je bilo podnijeto rekordnih 911 amandmana, od čega je Most NL podnio 888. Njegovi su zastupnici 'branili' svaki amandman za što im je, uz samo jednu dužu stanku, od sat vremena, trebalo 33 sata, što je rekordno trajanje rasprave o nekoj točki dnevnog reda u povijesti Sabora.

Iako im ni jedan amandman nije prihvaćen, Most je zadovoljan obavljenim poslom, poslao je poruku kako je predmetni zakon loš, kako služi samo za punjenje HDZ-ove blagajne pred skore izbore za Europski parlament.

Uporište za to našao je u odredbi da se dozvoljeni iznos troškova za euro izbore sa milijun i pol kuna diže na četiri milijuna kuna.

Vlada je pak ustrajala da se Zakonom cjelovitije uređenje financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe, te referendumskih aktivnosti koje do sada nisu bile uređene.

Ističe i kako se njime osiguravaju pretpostavke za učinkovitiji nadzor i jačanje transparentnosti uvođenjem informatičkog sustava nadzora financiranja.

Po novom zakonu financijski izvještaji, redovni i izborni, objavljivat će se na jednom mjestu, mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) , što će stručnoj i općoj javnosti olakšati uvid u stranačke financije.

Novi zakon određuje minimalni iznos koji su općine, gradovi i županije dužne osigurati u svom proračunu za redovito godišnje financiranje stranka, iznosi se kreću 1.000 kuna po vijećniku u najmanjim općinama do 8.000 kuna za vijećnike u Zagrebu.

Proračunska sredstva za redovito godišnje financiranje raspoređuju se prema broju dobivenih zastupničkih, odnosno vijećničkih mjesta prema konačnim rezultatima izbora. Do sada se novac raspoređivao prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Za donacije vrijednije od 5.000 kuna mora se zaključiti ugovor između donatora i primatelja. Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova za promidžbu za izbore za Europski parlament, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna. (Hina/D.i.)