Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europom se šire prosvjedi i blokade poljoprivrednika, ribara i prijevoznika zbog visokih cijena nafte koja će tema biti na dnevnom redu sastanka Vijeća ministara Europske unije u lipnju.


Britanski premijer Gordon Brown, koji je kazao da se svijet suočava s trećim naftnim šokom zadnjih desetljeća, podsjetio je da je pitanje nafte 'problem svjetske ponude i potražnje, ne samo kratkoročno, već na srednji i dugi rok'.

Vezani članci Sve je veća cijena goriva Od ponoći znatno poskupljenje: Objavljeno koliko će rasti cijena goriva Ilustracija Embargo na naftu iz Rusije, barel do 300 eura? ''Europski političari nas nagone na to svojim optužbama''

Brown je sudjelujući u Škotskoj na sastanku voditelja velikih naftnih grupa, pozvao sudionike da iznesu ideje kako bi povećali ponudu nafte. U srijedu navečer, barel sirove nafte iznosio je nešto manje od 127 dolara po barelu.

U Francuskoj su jedan poljoprivrednik i jedan policajac lakše ranjeni dok su sigurnosne snage suzavcem rastjerivale poljoprivrednike, koji su blokirali skladište nafte u Frontignanu. Poljoprivrednici su protiv rasta cijene goriva prosvjedovali i u drugim dijelovima Francuske.

Prosvjed francuskih ribara zbog skupe nafte proširio se i to je razlog da je povjerenik Europske komisije za ribarstvo, Joe Borg, odgodio za četvrtak i petak predviđen posjet Francuskoj.

Ljutnja ribara proširila se i na druge dijelove Europe. U Španjolskoj i u Portugalu ribari su pozvani na 'neograničen štrajk' od petka, a njihov primjer mogli bi slijediti i talijanski ribari. 

U Bugarskoj je oko 150 kamiona defiliralo kružnim bulevarom u Sofiji tražeći od vlade da 'stane na kraj spekulativnoj cijeni dizela'. U toj su zemlji autobusni prijevoznici zaprijetili da će u petak na sat vremena zaustaviti promet.

U Nizozemskoj su dvije prijevozničke organizacije pozvale na prosvjed u četvrtak u 11,45 trubljenjem po cijeloj kraljevini.

Manjinski sindikat španjolskih vozača kamiona Fenadismer, pozvao je na neograničen štrajk od 8. lipnja, ali ne predviđa postavljanje cestovnih barikada.

U Austriji je vlada najavila da će sa 60 milijuna eura financirati mjere za smanjenje prijevozničkih troškova.

Rast cijena energenata bit će na dnevnom redu ministarskog sastanka Europske unije u lipnju, objavila je trenutačna predsjedateljica Slovenija.

Europski dužnosnici u srijedu su skeptično dočekali prijelog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o ukidanju PDV-a na gorivo, kako bi se spriječio rast cijena sirove nafte.

Europska komisija u utorak je ocijenila da bi to bio "loš signal" za zemlje izvoznice nafte jer bi one mogle dodatno povećati cijene, a povjerenik za gospodarstvo Joaquin Almunia u srijedu se izjasnio samo 'za konkretne i precizne mjere kako bi se pomoglo najslabijim sektorima'.

Tajvan i Indija mogli bi smanjiti subvencije za gorivo, što bi dovelo do rasta cijene, piše agencija AFP.

U Indoneziji je upravo rast cijene goriva od 30 posto i smanjenje javnih subvencija potaknulo ovoga mjeseca velike prosvjede. Odvjetnici su pokrenuli pred prasvosuđem akciju protiv predsjednika Yudhoyona 'U ime naroda' kako bi dobili milijune dolara odštete i tako nadokanadili gubitke zbog skupog goriva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju