Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća svjetska kompanija u naftnom sektoru, ExxonMobil, izvjestila je o rastu zarade za 36 posto u proteklom tromjesječju na deset milijardi i 400 milijuna dolara.


Netko je izračunao da čista zarada ExxonMobila u jednoj sekundi iznosila 1,318 dolara ili više od milijardu dolara dnevno.

Vezani članci Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom - 1 Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...'' Točenje goriva Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu"

Radi se o drugoj najvećoj zaradi neke američke kompanije u poslovnom tromjesječju u povijesti. Na prvom mjestu je također ExxonMobil sa zaradom od deset milijardi i 700 milijuna dolara prijavljenoj u četvrtom tromjesječju 2005. godine.

I druge naftne kompanije bilježe ogromne zarade. British Petroleum i nizozemski Shell izvjestili su da je njihov profit iznosio više od sedam milijardi dolara, a američki ConocoPhillips je prijavio zaradu od pet milijardi dolara. Istodobno, američki vozači plaćaju gotovo rekordne cijene benzina na crpkama. 

Zabrinuta mogućim negativnim publicitetom američka naftna industrija objavila je jučer veliki plaćeni oglas u dnevnim listovima pokušavajući umanjiti podatke o basnoslovnim zaradama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju