Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio radnika bez plaće

Vrdoljak uvjeren u uspjeh privatizacije škverova, u 3. maju zabrinuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vrdoljak uvjeren je da hrvatska brodogradnja okreće novu stranicu i najavljuje okončanje privatizacije. No, radnici 3. maja protive se najavljenoj parcijalnoj prodaji njihova škvera.

Osim što je iz Vodica poručio kako će učiniti sve da se HDZ ne vrati na vlast, ministar Ivan Vrdoljak raspričao se i o dogovorima iz Bruxellesa oko rješavanja problema brodogradilišta. Uvjeren je da hrvatska brodogradnja okreće novu stranicu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Porinuće broda u 3. maju - 1 Vrijedan 23,5 milijuna U 3. maju porinut 225 metara dugačak brod: "Opravdali smo međusobno povjerenje, stvaramo brodove za svjetsko tržište"

Nakon što je Europska unija odobrila prodaju Brodosplita, istome se ministar nada i u slučaju ostalih brodogradilišta. U ožujku bi trebao biti potpisan i ugovor za Brodotrogir, a do 1. srpnja, optimističan je Vrdoljak, riješeno i pitanje 3. maja.

>> Parafiran ugovor, Brodotrogir ide u ruke Danka Končara

Dvadeset godina nitko se nije ozbiljno bavio pitanjem brodogradnje. Završetkom privatizacije i taj će problem biti riješen, uvjeren je ministar. 'Nakon toga ide Brodotrogir gdje je parafiran ugovor, ide na čitanje u Europsku komisiju, vjerujem da će potpis ugovora biti u ožujku, a onda završni korak i završetak 3. maja', rekao je Vrdoljak.

Inače, radnici riječkoga 3. maja oštro se protive parcijalnoj privatizaciji brodogradilišta. Taj je škver podijeljen na nekoliko društava, a prema najavama pulski će Uljanik dati ponudu samo za neka od njih.

Time bi sudbina više od 500 radnika bila i više nego neizvjesna. Da se razlika među društvima koja čine brodogradilište već stvara, vidljivo je i prema tome što primjerice radnici TIBO-a ovoga mjeseca nisu dobili plaću. Sve sastavnice 3. maja trebale bi imati iste uvjete, a za protivljenje parcijalizaciji brodogradilišta uporište imaju i u Zakonu.

'Kaže da će se s brodogradilištima privatizirati i s njima povezana trgovačka društva stoga Vlada RH krši zakon RH', rekao je član Radničkog vijeća 3. maja Juraj Šoljić.

'145 radnika TIBO-a u ovome trenutku još nije dobilo plaću za prosinac. Za nas je neprihvatljiva činjenica da je jedan dio radnika grupe 3. maj uskraćen za svoja osnovna prava, a to je pravo da dobiju plaću za svoj rad', rekao je predsjednik Radničkog vijeća TIBO-a Gordan Frlan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene