Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Zagrebu otvorio Energy Investment Forum 2014.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je danas, otvarajući Energy Investment Forum, konferenciju o energetici u organizaciji Poslovnog dnevnika, da režije za energente u sljedećih godinu dana sigurno neće poskupjeti.

Vezani članci Mislav Bago i Ivan Vrdoljak - 2 Vrdoljak: "Ako do prosinca zdravlje građana bude ugroženo može se razgovarati o odgađanju parlamentarnih izbora" Ivan Vrdoljak Vrdoljak: "Ako Kovač pobijedi na unutarstranačkim izborima, HNS izlazi iz koalicije"

Upitan kako komentira tvrdnje prema kojima bi režije mogle poskupjeti za 1.600 kuna mjesečno, prvenstveno zbog cijene energenata, rekao je da Vlada vodi "pametnu energetsku politiku" te da brine o državi, građanima i industriji. Njegova poruka je sljedeća: energenti u idućih godinu dana sigurno neće poskupjeti!

Njihova cijena će prema, njegovim riječima, ostati na sadašnjoj razini ili će biti niža, u čemu će ključnu riječ imati tržište.

'Energetski sektor jedan je od najvažnijih investitorskih potencijala u Hrvatskoj i pokretač gospodarskog razvoja. U narednim godinama investicije u tom sektoru najviše će dolaziti iz javnih tvrtki, no želja nam je da se taj trend u nekoliko sljedećih godina promijeni i da ključne energetske investicije budu financirane i vođene iz privatnog sektora. Tada će potencijal koji energetski sektor ima biti u potpunosti iskorišten', poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvarajući konferenciju Energy Investment Forum 2014 koja je jutros započela u Zagrebu.

Nakon uspješno održanog Energy Market Foruma 2013, jednodnevne konferencije koja je u Zagrebu okupila gotovo 200 sudionika iz energetskog sektora, Poslovni dnevnik 26. i 27. veljače organizira Energy Investment Forum 2014 (EIF).

Vrdoljak je rekao kako je trenutno ključni projekt ministarstva istraživanje i eksploatacija ugljikovodika. Ministarstvo na njemu radi posljednjih godinu dana, usvojen je zakon o ugljikovodicima, a uskoro kreće i istraživanje i eksploatacija ugljikovodika. Osnovana je i Agencija za ugljikovodike u sklopu koje je uspostavljen i takozvani Data Room u kojem će svi zainteresirani investitori uskoro moći pregledavati geološke podatke koji su u vlasništvu Republike Hrvatske te agencija koje su radile istraživanja.

Vrdoljak o eksploataciji Jadrana: Očekujemo povećanje zarade od nekoliko milijardi kuna

'Nakon seizmičkih istraživanja koja su otkrila veliki potencijal za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, interes velikih energetskih kompanija je velik. Očekujem da ćemo prve polovice travnja objaviti natječaje za off shore istraživanja i eksploatacije', kazao je Vrdoljak dodajući kako bi predloženi financijski model državi donosio 60 posto prihoda. No, osim fokusa na istraživanja ugljikovodika Vrdoljak je napomenuo da država svakako mora voditi računa da HEP postane konkurentniji te da Ina vrati svoju izgubljenu poziciju vodeće energetske kompanije u regiji.

'Ina nosi 60 posto energetskog sektora u Hrvatskoj. Želimo da ona sutra bude regionalni energetski lider. Dat ću sve od sebe da Ina uđe u nove investicije i offshore koncesije i da na tržištu 'pobijedi' velike energetske kompanije', poručio je Vrdoljak dodajući kako je cilj da Hrvatska postane vodeća energetska sila u regiji.

Program prvog konferencijskog dana Energy Investment Foruma 2014 nastavljen je uz panel raspravu 'Počinje regionalni lov na zakopano blago' na kojoj sudionici raspravljaju upravo o projektima razvoja novih naftnih i plinskih nalazišta. U raspravi sudjeluju Lilit Cota, direktorica Sektora istraživanja u Ini, Vladan Dubljević, pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, Barbara Dorić, privremena predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike te Josip Halamić, ravnatelj Geološkog instituta.

Konferencija se nastavlja i u četvrtak, 27. veljače, a započet će panelom 'Biomasa – svi sastojci uspješnog projekta', nakon čega slijedi rasprava o strategiji obnovljivih izvora energije na panelu 'Kamo vodi hrvatska strategija za obnovljive izvore energije?'. Kraj konferencije rezerviran je za panel 'Velike mogućnosti malih hidroelektrana', gdje će se polemizirati o potencijalu malih hidroelektrana u Hrvatskoj.

Usporedno s konferencijom koja će se održavati u Hypo kongresnom centru, u izlagačkom će se prostoru predstaviti vodeće kompanije iz sektora energetike. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju