Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je danas dopunom Zakona o posebnom porezu na alkohol predložila da se voćna vina oslobode plaćanja trošarina.


Ministar financija Ivan Šuker rekao je da je trošarina za voćna vina do sada iznosila 60 kuna po litri apsolutnog alkohola, a da će ukidanjem te trošarine voćna vina dobiti identičan status svim ostalim vinima.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Biti sommelier nije baš onako kako se čini Slika nije dostupna Pušite li? Evo koliko VIŠE će vas koštati taj luksuz!

Cilj je tog prijedloga zaštiti domaću proizvodnju voćnih vina,
primjerice kupinova vina, pomoći konkurentnosti domaćih, mahom malih proizvođača tog vina na tržištu.

Prošle je godine u Hrvatskoj proizvedeno 275,8 tisuća litara voćnih vina, te naplaćeno oko 1,6 milijuna kuna trošarina.

U nakani da uredi stanje na tržištu voća, posebno mandarina i jabuka, Vlada je danas odlučila sufinancirati otkup i skladištenje mandarina i jabuka I klase za što će se osigurati 29 milijunua kuna.

Ministarstvo poljoprivrede tako će sufinancirati troškove otkupa i skladištenja mandarina i jabuka s 50 lipa po kilogramu, uz uvjet da minimalna cijena za proizvođače bude 2,20 kuna po kilogramu za mandarine, a 2,40 kuna za jabuke.

U Ministarstvu procjenjuju da će ovogodišnji urod mandarina i jabuka, unatoč suši, biti na prošlogodišnjoj razini, odnosno očekuje se proizvodnja oko 30 tisuća tona jabuka I klase, te oko 41 tisuća tona mandarina.

Za sufinanciranje otkupa i skladištenja mandarina i jabuka I klase Ministarstvo će uskoro raspisati javni natječaj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju