Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od trenutka kupnje do zadnje istočene kapljice - biti sommelier nije baš onako kako se čini. Ispijanje vrhunskih vina samo je dio posla. Proveli smo jedan dan na natjecanju sommeliera.


U ruci čaša vina, na stolu papir na koji pretaču svoje znanje. Biti sommelier nije lako. Test znanja s 40 pitanja o svjetskoj vinskoj karti i još mnogo toga.

Vezani članci Pčelarski sajam u Gudovcu Pčelare loša godina bacila u očaj: "Spašava nas što imamo i druge proizvode pa nismo vezani samo uz med" Turizam Požeško-slavonske županije - 1 Turisti dolaze zbog kvalitetnih vina i prirode, ali često nemaju gdje prespavati: U cijeloj županiji samo je jedan hotel

'Morate poznavati pića iz Hrvatske, morate znati druga pića, cigare, čokolade, čajeve', rekao je Fabijan Šantić, sommelier.

I to sve kako bi sve zahtjevniji gosti, kući ponijeli enogastronomski doživljaj prve klase.

19 razloga zašto bi odmah trebali popiti čašu vina

'Oni sami traže da im netko stručan kaže, da im potvrdi njihova mišljenja, nekoga tko im može preporučiti i dati prave informacije o vinima', kaže Teo Frnetić, sommelier.

Sommelier je vrhunski poznavatelj vinske kulture. Osoba kojoj gost vjeruje i koja zna objasniti zašto se baš to vino sljubljuje s tim zalogajem. Sommelier brine o vinu. Čuva ga na idealnoj temperaturi, otvara i mora ga znati točiti. Za to je potreban talent, sklonost i najvažnije - neprekidan trening.

'Svijet vina je ogroman, nevjerojatno je širok, trendovi se mijenjaju kao u svim drugim stvarima ali i u vinu pogotovo se mijenjaju trendovi', rekao je Sandi Paris, sommelier.

Znanje o vinima provjerava se na raznim natjecanjima. Zainteresiranih je svake godine sve više. Sve su brojnije i žene.

Boja, miris i okus vina, samo su dio velike priče koju ukusni zalogaj upotpunjava, a zadovoljni gosti još dugo pamte. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook