Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje ključni dokument

Prolazi im i treća godina mandata, a još nisu donijeli industrijsku strategiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku zabilježio je porast industrijske proizvodnje u srpnju za 1,4 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Industrijska proizvodnja jedna je od sastavnica BDP-a, a ona u ovoj godini, uz iznimku jednog mjeseca, raste.

Industrija se pokrenula zahvaljujući Vladi, tvrde u Ministarstvu gospodarstva. 'Te brojke ukazuju da smo na dobrom putu da preokrenemo trendove i da zaista o njima možemo govoriti kao o pozitivnim trendovima', kaže Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!" Ilustracija Gospodarstvo u stagnaciji Obećana zemlja Hrvata u recesiji: "BDP kliznuo u negativno područje"

Uzroke novog rasta industrije analitičari ne vide kod kuće. 'Razlozi zašto dolazi do zaustavljanja negativnog trenda odnosno laganog oporavka leži isključivo u inozemnoj potražnji, dakle do oporavka naših inozemnih tržišta', tvrdi Zvonimir Savić, direktor sektora za ekonomske analize HGK.

Industriju vuče rast izvoza jer građani nemaju snagu za značajniju domaću potrošnju. Taj trend Vlada će pokušati promijeniti izmjenom poreznih stopa na plaće. 'Naravno tu je i cijelo vrijeme priča racionalizacije, restrukturiranje reforme javne uprave koja je u Hrvatskoj definitivno preskupa i mi ćemo morati smanjivati troškove, ali s druge strane moramo povećavati i potrošnju. S obzirom da je ova je Vlada puno odgovornija nego prethodne HDZ-ove Vlade, mi sigurno nećemo kalkulirati, ono što mislimo da treba napraviti do kraja mandata ćemo napraviti', kaže ministar Gordan Maras.

Dosad učinjenim gospodarstvenici nisu oduševljeni pa tako ni jedan od najvećih u Hrvatskoj, premijerov prijatelj, Emil Tedeschi. 'Od ove Vlade sam očekivao više da bude bitno bolje selekcionirana u smislu vještina i znanja da bude bolje pripremljena i da bude odlučnija', kaže Tedeschi.

Ovo je glavni hrvatski adut za investitore!

Industrijsku strategiju - ključni razvojni dokument - Vlada planira donijeti tek sada, u trećoj godini mandata.

U grane u koje će Vlada najviše ulagati uvrštene su farmaceutika, elektroindustrija, metaloprerađivačka industrija i ICT. Do 2020. najavljuje se otvaranje 85 tisuća novih radnih mjesta i rast izvoza tih grana od 30 posto. Tradicionalne hrvatske industrije - prehrambena i drvoprerađivačka uvrštene su u nižu kategoriju - čuvara gospodarstva.

'U ovim trenucima ta dva sektora trebaju naravno dostići određene točke, izgraditi određene segmente, ali ćemo im definitivno otvoriti vrata', dodaje Sabina Škrtić.

Vrata bi prehrambenoj industriji otvorili odmah u najvećoj domaćoj kompaniji Agrokoru. 'Smatramo da je to sigurno jedna od industrijskih grana na kojoj se može graditi u konačnici pokretač rasta i industrija koja može pokrenuti određene trendove', kaže Agrokorov Zdravko Marić.

Kao pokretač pozitivnih trendova Vlada je najavljivala investicijski tsunami. Za strateški projekt izgradnje termoelektrane Plomin C danas je glavnim ponuđačem proglašena japanska tvrtka Marubeni, drugi je konzorcij oko Daewua, a treći Eddison.

'Činjenica što imamo tri znači da ukoliko se ne postigne dogovor s prvim se možemo okretati drugom. Naravno sad slijede teški pregovori i jako bitni pregovori. Sve će ovisiti o cijeni', smatra Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a.

Investicija vrijedna 800 milijuna eura trebala bi se početi graditi početkom 2015. Ako se to i ostvari - samo jedan veliki projekt - nedovoljan je za izlazak iz 6-godišnje recesije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene