Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika oporbe

'Vlada zračnom lukom želi zakopati lopatu zbog izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je Vladin lov na ulagače i raaspisan je prednatječaj za koncesionara u Zračnoj luci Zagreb koji bi trebao uložiti gotovo 300 milijuna eura u izgradnju novog terminala.

Zauzvrat će upravljati aerodromom u sljedećih 30 godina. Vlada je jučer odobrila pokretanje prvog od tridesetak investicijskih projekata koji bi trebali oživiti hrvatsko gospodarstvo. Kritičari se pitaju hoće li i ovaj pokušaj modernizacije zračne luke završiti kao i prethodni - pucnjem u prazno.

Pročitajte i ovo Višnja Mrazovac (Foto: Dnevnik.hr) 13 dana ranije nego lani Ranije nego ikad: U zračnoj luci Franjo Tuđman dočekana milijunta putnica Slika nije dostupna Mjere predostrožnosti Amsterdam: Zračna luka evakuirana zbog bombe iz II. svjetskog rata

Izgradnja novog terminala od nacionalne važnosti bila je i prije tri godine, a zbog sporosti je u međuvremenu istekla postojeća lokacijska dozvola. U zračnoj luci smatraju da vremena za čekanje više nema. 'Zadnji je vlak da uhvatimo jakog partnera. Za sada je interes pokazan od vrhunskih partnera u svijetu', tvrdi direktor Tonči Peović.

>>  Raspisan natječaj za Zračnu luku Zagreb

Uz bečku, frankfurtsku, minhensku i parišku stranu zainteresirani su navodno Amerikanci, Kinezi i Korejci. Rok za prijavu im je 45 dana, a u motive HDZ-ove Vlade sumnja oporba. 'Isključivo žele zakopati lopatu radi izborne kampanje', tvrdi SDP-ov Gordan Maras. Oporbu smeta i tajnovitost oko koncesijskih uvjeta i sumnjaju da će Vlada u ugovoru koncesionaru jamčiti nadoknadu eventualnih gubitka.

'I nakon vremena na koji traje koncesija isplati ne dao Bog razliku ukoliko se dogodi da se promet ne ostvari onda to ne podržavamo', ističe Maras.

Nakon cijelog desetljeća priča o novom terminalu zagrebačke zračne luke prva lopata trebala bi pasti za godinu dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene