Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šeik dolazi u Hrvatsku

Vlada želi LNG terminal na Krku, a Predsjednik u Pločama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U travnju napokon u Hrvatsku stiže ultra-bogati katarski emir koji želi uložiti novac u gradnju LNG terminala na našoj obali. No pred gigantskom investicijom ispriječio se odnos Pantovčaka i Banskih dvora. Vlada želi plinski terminal na Krku, a Predsjednik u Pločama.

Emir Al-Thani u Hrvatsku stiže krajem travnja i to navodno s otvorenom ponudom od 2 milijarde eura za gradnju LNG terminala u luci Ploče. Katarci su se, kako se neslužbeno doznaje, odlučili za Ploče zbog mogućnosti opskrbe BiH plinom te zbog dobrog odnosa emira sa članom predsjedništva susjedne zemlje Harisom Silajdžićem.
No Vlada pak smatra kako je Omišalj na Krku bolja lokacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijetli dani za grad na jugu Hrvatske INVESTICIJA OD POLA MILIJARDE KUNA Potpisan prvi ugovor, otvorit će se nova radna mjesta Slika nije dostupna 120 milijuna eura Odobren zajam za proširenje Zračne luke Zagreb!

'Hoće li se kroz rad jednog teminala u Pločama moći razviti njegova ekonomska opravdanost to je već pitanje struke i mislim da bi i pri formiranju jednog takvog prijedloga koji bi išao perma emiru struka prvenstveno bila ta koja će dati odgovor', kaže Davor Štern, naftni stručnjak.

Priča oko izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj se provlači zadnjih 30 godina, a projekt nikako da krene. Štern podsjeća kako posljednju riječ moraju imati struka i investitori. No gdje god se LNG ternimal izgradio Hrvatska s njim puno dobiva, a ništa ne gubi.

'Konačno ćemo nešto zaraditi na našem položaju. Terminal na moru će uvjetovati daljnju isporuku prema zemljama koje će biti njegovi korisnici, što više takvih mjesta bude to će biti veći priljev novca', objašnjava Štern.

Iako bi izgradnja oba terminala dugoročno možda bila najbolja opcija za takav scenarij Hrvatska objektivno nema kapaciteta.
No sve pretpostavke za izgradnju barem jednog teminala su tu - volja i kapital Katara kao i spremnost na investiciju svjetskih naftnih giganata. I jedni i drugi su svjesni idealnog položaja Hrvatske za trgovinu plinom. Preostaje samo da se političari usaglase i da projekt napokon krene, ili u Omišlju ili u Pločama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene