Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi se slažu da treba naći rješenje za prve umirovljenike iz II. stupa, najizgledniji povrat u I. stup


Predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol izašao je s prijedlogom promjene Zakona o mirovinskim fondovima bez suglasnosti vlade. 'Nacrt zakona isključivo je Samodolova osobna inicijativa. Hanfa nije ovlaštena predlagati zakone, već resorno ministarstvo i Vlada. Neobično je da takvo tijelo, bez obzira na samostalnost koju ima, izlazi s prijedlozima zakona bez konzultacija', kazao je Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Vezani članci Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Državno odvjetništvo traži od HANFA-e povratnu informaciju o nadzoru trgovanja vrijednosnicama banaka Hrvatska narodna banka HANFA pokrenula nadzor: Jesu li HNB-ovci kršili zakone prilikom trgovanja?

Prva je to reakcija predstavnika Vlade na intrigantan prijedlog Hanfe da se 50 % vlasništva nad fondovima preda članovima, ali i kritika na račun Ante Samodola, koji stoji iza prijedloga. Nakon što je Samodol izašao sa svojim prijedlogom zakona, Ministarstvo gospodarstvo osnovalo je još jednu radnu grupu za taj segment mirovinske reforme u koju su uključili sve zainteresirane strane pa tako i Hanfu i mirovinske fondove.

Problemi s nacionalizacijom

'Hanfin prijedlog ima dobrih rješenja, ali nije nam prihvatljiva jedna vrsta nacionalizacije' kazao je Rožman. Kao mogući kompromis moglo bi se predložiti uvođenje članova u nadzorne odbore fondova, ali ne i u vlasničku strukturu. Radna će se skupina sastati potkraj ovoga tjedna, a kako neslužbeno doznajemo, najprije bi se moglo naći rješenje za dobrovoljne osiguranike u II. stupu. Na stolu su dvije mogućnosti, prva je da se za sto tisuća osoba koje su imale mogućnost izbora povrat u I. stup omogući u trenutku umirovljenja, a druga da se propiše rok od 30 dana u kojemu to mogu učiniti. U Vladi nemaju odgovora na pitanje hoće li se promjena provesti ove godine. Ministar Đuro Popijač kazao je na Danu poduzetnika tek da nije vrijeme za ozbiljne zahvate, no 'oni će se kad- tad morati provesti'.

Neka prijedlog bude dio nužne javne provokacije
Krugovi bliski Hanfi smatraju da je njihov prijedlog zakona ispunio cilj već time što je otvorio raspravu o budućnosti mirovinskog sustava. Najspornije pitanje iz njihova prijedloga o vlasništvu nad mirovinskim fondovima spremni su ostaviti na razini nužne javne provokacije. Očekuju da će mirovinski fondovi zatražiti vlasništvo nad Registrom osiguranika – Regosom. (Agencija Vlm)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju