Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država tolerira Inu, a zatvara male tvrtke

Ušteda rebalansima manja od golemog duga Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ina, koja je ovoga tjedna besramno podignula cijene goriva, državi duguje čak dvije milijarde kuna. Iz Vlade joj poručuju ne podmiri li dugove - slijedi plijenidba imovine. No, ista ta Vlada toj istoj Ini dugovanje već dugo tolerira. Velikoj tvrtki oprašta milijarde, a male zatvara čim ne plate porez.

U tvornici akumulatora 'Munja' radi se punom parom. Nakon plinske krize izgubili su 32 milijuna kuna. 60 posto proizvodnje su vratili, no gubici se još vide. Uprava je svjesna - ako samo jedan račun državi ne podmire, ključ ide u bravu, a strojevi u ler. 'Mi da ne platimo državi, možda bi i mogli mjesec dana  dok ne dođe na naplatu, ali porezi bi nas blokirali. Da smo dužni porez za nešto drugo, blokirali bi nam račun. Skinuli bi nam s računa i našli bi se u blokadi s kompletnim poslovanjem', kazao je predsjednik uprave 'Munje' Ivan Miloloža.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

>> Ina državi duguje gotovo dvije milijarde kuna

Takav luksuz, kako se čini, za sada si može priuštiti samo Ina koja državi duguje dvije milijarde kuna poreza i doprinosa. Već osam mjeseci. I nikome ništa. Osim mlake prijetnje Ministarstva financija. 'Navedeno društvo obratilo se Ministarstvu financija sa zamolbom za prolongiranjem plaćanja poreznih i carinskih obveza s obzirom da su u postupku rješavanja kreditnog aranžmana. U slučaju da društvo svoj dug ne podmiri, Ministarstvo financija ponovno će donijeti rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koje ima na računu kod banke', priopćeno je iz ministarstva.

Ovo nije prvi put da država čupa Inu iz financijskih gabula. U prvom kvartalu ove godine imali su pola milijarde kuna gubitaka. Država im je pomogla da se vrate u život. A oni su zauzvrat ostavili neplaćene poreze i doprinose te podigli cijene goriva. Ekonomski analitičari tvrde - ovo je najgori trenutak za divljanje cijena. 'Sada će time samo povećati pesimizam, ne samo građana i njihove potrošnje, nego i kod tvrtki jer su mnoge investicije stale i slično. A baš sad trebamo stabilnost i stabiliziranje ekonomije', kazao je ekonomski analitičar Mario Švigir.

U dva rebalansa uštedjeli manje nego što duguje INA

I dok država smišlja kako namaknuti novac raznim porezima, haračima i nametima, u dva rebalansa proračuna uštedjeli su manje nego što iznosi dug Ine. Mali obrtnici stoga se s pravom osjećaju diskriminirani. 'Jednostavno se nađete u poziciji da razmišljate morate li raditi onako kako je zakon to propisao ako taj isti zakon nije isti za sve', kazao je predsjednik uprave 'Munje'. Jer da sistem 'ako ne platiš državi, dobit ćeš ključ u bravu i poreznu za vratom' funkcionira različito i nije neka vijest. Pitanje je samo koliko još ima takvih tvrtki koje zbog svog neplaćanja nisu dobile nikakve penale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene