Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek 5 posto ukupnog turizma

VIDEO: Čari seoskog turizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste na selu, kukurikanje pijetla znak je za buđenje i pokret. Čisti zrak, mir, tišina, domaća hrana - karakteristike su seoskog načina zivota. No, je li to sve?

Mnogi će reći kako nikada ne bi živjeli na selu. Ipak, sve je veći broj ljudi koji iz grada, barem tijekom vikenda, bježe upravo u ovakvo okružje kako bi odmorili dušu. No punjenje baterija za nove radne pobjede ne znaci nužno i ljenčarenje u hladovini. Siniša Križanec, vlasnik dvorca Bežanec u Hrvatskom Zagorju, ističe: 'Naše goste često imamo prilike vidjeti kako u štali pomažu u čišćenju boksova ili u spremanju sijena. Štoviše, organiziramo i natjecanja u kojima plaste sijeno a imamo i vrt s lopatarima koji uglavnom održavaju naši gosti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se prvi čarter Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Seoski turizam Baranja - novogodišnji turistički hit

Turistima zanimljivo jer toga ima sve manje

Timarenje domaćih životinja, berba grozđa, potraga za tartufima ili berba maslina - za turiste'gladne' novih iskustava ovo je pravi odabir godišnjeg odmora. Mnogi se sigurno pitaju zašto bi netko platio godišnji odmor i proveo ga u obavljanju poslova svog domaćina? Je li u pitanju prezasićenost suvremenim životom? Križanec objašnjava da se turisti rado uključuju u sve ruralne koncepte i doživljavaju prirodu kao jedan svrsishodniji način nego mi jer se u svijetu ovakva priroda oko ovakvih objekata sve manje može naći. S druge strane, u Hrvatskoj raskoš naturalne privrede postoji još uvijek.

Dvorci

Zagorje slovi kao najmanja regija na svijetu s najvećom koncentracijom dvoraca. Ima ih više od 50, no u funkciji ih je tek pet. Križanec ističe kako je popunjen gotovo cijelu godinu. Većinom su to seminari ili diplomatski protokoli, no može se pohvaliti i stalnim gostima koji, da bi doživjeli plemički način seoskog života, putuju čak iz Austrije i Francuske. Osim berbe vrganja, turistima je osobito draga i tzv. ledena berba, koja se odvija u siječnju. Traje cijelu noć a temperature padaju i do minus 15 stupnjeva.

Seoska domaćinstva

Nesto slično, doduše u manjoj mjeri nude i seoska domaćinstva. Medu njima je Krunoslav Švigir, voditelj Kleti Kozjak, koja je u funkciji tek nešto više od godinu dana. Za 190 kuna po danu možete mirno spavati, dobro se najesti, ali i pomusti kozu. Švigir dodaje: 'Evo, sad je sezona berbe grozđa, može se malo zašuljati u pokoji vinograd. U sklopu objekta imamo farmu s kozama, znači može se musti i hraniti koze'. A proizvodnja domaćeg kozjeg sira bio je i glavni razlog zbog kojeg je ova obitelj pokrenula seoski turizam. Cijela investicija stajala ih je oko 2 milijuna kuna. Dio novca uštedjeli su sami, dio je pokrio kredit a svega 10 posto investicije otpalo je na poticaje ministarstva. Kao i kod većine zagorskih domaćinstava, Kozjak najveći promet ostvaruje ljeti i tijekom jeseni. Ponudu namjerava obogatiti jos nekim sadržajima, no s njihovom realizacijom jos će malo pričekati. U planu su jos dvije drvene kuće, koje bi stajale same za sebe izvan objekta. U njima ne bi bilo centralnog grijanja već drvena peć koju bi gosti sami ložili, tj. otvoreni kamin. Svaka kućica imala bi svoje dvorište i u njemu psa, koku, puricu i gusku za koje bi gost bio zadužen kako bi se mogao prehraniti taj dan.

Daleko ispod europskog prosjeka

Unatoč velikim potencijalima seoski turizam u Hrvatskoj nije dovoljno iskorišten. U razvijenijim europskim zemljama na taj oblik turizma otpada 20 posto turističke ponude. U Hrvatskoj ono čini tek 5 posto ukupnog turizma. Pa ipak, broj takvih domaćinstava iz godine u godinu raste. U Hrvatskoj ih je trenutno 300-injak. Gostima nude čari sela koje ovi objeručke prihvaćaju. Kako i ne bi, kada je smještaj na seoskom gospodarstvu među jeftinijima u državi. U dvorcu Bežanec, gdje je vrijeme odavno stalo, noćenje za dvije osobe stoji oko 600 kuna, a u tu cijenu uključena je i želja gosta da primjerice, ukoliko želi, počisti staju ili pokosi travu. Bez obzira što netko o tome mislio, jedno je sigurno - ovakav oblik turizma definitivno ima duha.

Emisiju Novac pogledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene