Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baranja je, nema dvojbi, postala hit turistička destinacija, a broj ostvarenih noćenja ove je godine povećan za 40 posto.


Baranjskim se gostima očito svidio seoski način života, tako da su na selu odlučili dočekati i Novu godinu. Gotovo svi baranjski smještajni kapaciteti rezervirani su još početkom studenog. Dok jedni kroz prozor uživaju u snježnoj bjelini, drugi se hvataju lopate i pomažu gazdi očistiti snijeg, a to je draž seoskoga turizma.

Vezani članci Ruralni turizam - 3 Neotkriveni biseri Lijepe naše: Iako je pandemija značajne udarce zadala turizmu, jedna njegova grana cvate Slika nije dostupna Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem

'Ljudi dolaze za Novu Godinu, i zimi i ljeti da ovdje dožive seosko gospodarstvo, da dožive stari način života, tako će biti i za Novu Godinu', rekao nam je Denis Sklepić. Za doček Nove godine u Baranji, slobodnu je sobu teško pronaći. 'Mogu reći sa zadovoljstvom da su gotovo sva obiteljska gospodarstva, čak i hotel u Baranji i druga domaćinstva popunjeni za doček Nove Godine', objasnio nam je Nenad Bračun, direktor Turističke zajednice Baranje.

Umjesto sjajnih kuglica, ukrasi su kobasice

Rezervirane sobe znače i rezervirana mjesta u obližnjim etno-restoranima, a umjesto kuglica, ovdje su glavni ukrasi kobasice. 'Uvijek goste dočekujemo s jednom rakijom za opuštanje. A onda dalje slijedi predjelo, pa prvo glavno jelo, pa drugo glavno jelo, pa treće glavno jelo, desert, vino i naravno ciganska glazba', kaže Vladimir Škrbo Bajo iz Etno-restorana Baranjska kuća.

Romskoga glazbenika Maliku zatekli smo u uvježbavanju novogodišnjeg repertoara. Kad se gosti fino najedu i dobro popiju Malikin će se bend pobrinuti da na nogama dočekaju zoru, a onda ili lopatu u ruke, ili pod toplu perinu, no taj izbor, Baranjci prepuštaju gostima.