Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Uprave splitske Željezare Michal Konczak izjavio je danas kako su poduzete dvije mjere u pokušaju prevladavanja poteškoća u toj tvrtki - traži se novi kupac, a od banaka komercijalni krediti za pomoć.


'Tražimo novog kupca Željezare i do sada ih imamo nekoliko', rekao je Konczak. Nije želio precizirati o kojim se potencijalnim kupcima radi niti jesu li oni iz Hrvatske ili inozemstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Štrajk glađu u Željezari nastavljen Slika nije dostupna Rub opstanka: 20 radnika Željezare štrajka glađu

'Obratili smo se na nekoliko banaka radi dobivanja komercijalnog kredita za potrebe Željezare', kazao je Konc ne želivši precizirati o kojim bankama je riječ.

Splitska Željezara od 2007. godine u većinskom je vlasništvu poljskog Zlomrexa. S namjerama Zlomrexa vezano za prodaju splitske Željezare upoznati su, kako se doznaje, i u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništava. Na upit da li je upoznat s namjerama Zlomrexa o prodaji Željezare, potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec je kazao da je upoznat s time. Upoznat sam s time, ali naše su aktivnosti u ovom trenutku usmjerene na odblokiranje računa Željezare, pokretanje proizvodnje i osiguranja isplate plaća radnicima, kazao je Polančec.

Zaustavljena proizvodnja u Željezari

Proizvodnja je u splitskoj Željezari zaustavljena krajem veljače zbog dugovanja za isporučeni plin, računi su blokirani zbog dugovanja koja trenutno iznose oko 46 milijuna kuna. Svih 480 radnika Željezare je na odmoru, jer Željezara nema sirovine za proizvodnju. Radnici i sindikati tražili su i traže žurno rješavanje poteškoća te tvrtke, a uz razgovore s čelnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatskog fonda za privatizaciju poduzimali su i niz akcija, od prosvjeda, privremenih blokada ceste do nedavnog jednodnevnog štrajka glađu petorice članova sindikata.

Taj je štrajk glađu okončan sredinom ovog tjedna nakon što su štrajkaši s predstavnicima Ministarstva i HFP-a dogovorili zaključke kojima je uz ostalo predviđeno da posebna radna skupina sastavljena od predstavnika HFP-a i splitske Željezare u kratkom roku napravi analizu stanja u Željezari, Ministarstvo se obvezalo uložiti napore kako bi se potpisali ugovori Željezare s potencijalnim kupcima njenih proizvoda, a predviđeno je i da se najkasnije do kraja svibnja iznađu načini za isplatu travanjske plaće radnicima.

Radnici i sindikati Željezare tražili su i raskidanje kupoprodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom iz 2007. godine, zbog kojeg je, kako ističu, Željezara i zapala u tešku krizu te tražili da se pronađe novi kupac Željezare.