Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne uništi recesija, pravosuđe će

Unatoč velikoj potražnji, pravosuđe koči proizvodnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sporog pravosuđa brojne svjetske tvrtke boje se uložiti novac u Hrvatsku. Primjer tvornice iz Ivanca pokazuje kako je njihov strah itekako opravdan. Ta tvornica unatoč recesiji ima gomilu narudžbi iz svijeta, no tromo pravosuđe koči izvoz, a klijenti neće čekati dovijeka.

Kriza je, svi propadaju, a ovoj tvornici narudžbe se udvostučuju. Na prvi pogled čini se krasno, no duhovi crne privatizacijske prošlosti koče uspjeh. Bivši vlasnici su muljažom izvukli nekretnine iz tvornice, prepisali ih na sebe, tvornica ih je tužila i traži povrat imovine kako bi kreditiranjem mogla nastaviti proizvodnju. No slučaj se po sudu vuče godinama, a narudžbe iz svijeta stoje. 

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Slika nije dostupna Uspješno proizvode Ovo je hrvatska tvrtka čiji posao cvate usred krize

'Ali sad nakon tri i pol godine mi već imamo pravo bit nervozni i pitati pravosudna tijela gospodo kada ćete se uključiti i pokušati efikasno riješiti naš problem', rekao je Ivan Polan, predsjednik upravnog odbora Itasa.

'Mogli bi proizvoditi više da nema zavrzlama'

Radnici su zadovoljni. U Hrvatskoj na dan 150 njihovih kolega dobija otkaz oni su još uvijek svi na broju, no s nešto manjim plaćama. 'U  vrijeme recesije, gdje sve firme koje se bave našom djelatnošću propadaj, evo mi bi mogli više proizvoditi da nema ovih zavrzlama oko pravosuđa, komentirao je jedan od radnika.

Itas proizvodi uglavnom strojeve koji se koriste u daljnjoj proizvodnji za autoindustriju. Upravo zbog njihove jedinstvenosti narudžbe iz svijeta rastu te je tako nevjerojatno da u slučaju kada konkurentnost postoji, pravosuđe stoji na putu. Izvoznike koji se bore s pravosuđem posjetio je i potpredsjednik Vlade Polančec.  Možda se, što ne bi bilo nimalo čudno u domaćoj praksi, nakon njegovog dolaska, sudski birokrati probude i brže dovrše slučaj kakve europski sudovi rješavaju za nekoliko dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene