Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pogonima splitske željezare ponovno vruće bučno i radno. Tvrtka Adria čelik, koja je kupila postrojenja željezare, počela je s radom. Dio bivših zaposlenika željezare, nakon tri godine - ponovno je na poslu.


Strojevi u pogonu bivše splitske željezare opet bruje, jako je vruće, no radnici se ne žale. 'Evo ima mjesec dana sam počeo ponovno raditi. Prije toga sam radio deset godina, a osjećaj je normalno super. Puno znači i osobi samoj i familiji pridonosiš i nisi ono što se kaže beskoristan', kaže radnik Ivan Ćuk.

Vezani članci Gorio stan u Požeškoj ulici u Splitu - 2 Splitski vatrogasci na sto muka: "Zbog parkiranih vozila i protuprovalnih vrata u stan na 9. katu morali smo ulaziti preko susjednog balkona" Policija, ilustracija Maskirani muškarac u Splitu uletio drugom čovjeku u kuću: Nakon fizičkog sukoba jedan završio u bolnici, drugoga privela policija

U pogon se za sada vratilo 60 radnika. Nakon tri godine, ovo im je kažu vratilo život. 'Mogu vam reći da je najveće ushićenje bilo kad smo dobili poziv da se vratimo na posoa i mogu vam reći, poslije tri godine lutanja, da smo se stvarno nekako osjetili sigurni kad nas je pozvalo i spas', kaže radnik Boško Čić.

>> Splitska Željezara pokrenula stečaj

Ovo je za sada probna proizvodnja rebrastog betonskog čelika. U valjaonici je obavljen remont strojeva i opreme.
'Započelo se sad istovremeno i s obnovom čeličane i kad se ona obnovi i pripremi početi će proizvodit čeličana, to se očekuje krajem rujna ove godine, do tad se planira završit ovaj moderan i najnoviji sustav odprašivanja', kaže Katica Nejašmić iz ureda Uprave.

Tako će se postići visoki standardi zaštite okoliša. Do tada će se zaposliti i još bivših radnika splitske željezare, ukupno oko 200 ljudi. Nakon tri godine borbe, prosvjeda, nekoliko štajkova glađu i stečaja, pogon je kupio Adria Čelik. 'Kad upadne čovijek s dobrim namjerama, onda to izgleda ovako i ja mislim da će ovo dugo trajat', kaže Tonči Mužić. Sada se radi u jednoj smjeni, no očekuje se jesen puna posla, kad se namjerava raditi u tri smjene. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.